Koronavírusos lett a vírustagadó exelnök, aki súlyos pénzbírságot kapott, amiért nem viselt maszkot

Koronavírusos lett a vírustagadó exelnök, aki súlyos pénzbírságot kapott, amiért nem viselt maszkot

Sharing is caring!

Prága – Koronavírussal fertőződött meg Václav Klaus volt cseh államfő, aki a maszkviselés és néhány más óvintézkedés legnagyobb ellenzői közé tartozik Csehországban – közölte a Lidovky.cz hírportál.

Klaus kedd délután egészségügyi ellenőrzésen volt a prágai katonai kórházban, ahol a koronavírus-szűrése pozitív eredményt hozott. A hírek szerint Klaus a kórházból a villájába távozott, ahol a következő napokban tartózkodik majd.

(A legfrissebb hírek itt)

A 79 éves volt politikus az elmúlt hónapokban többször is nyíltan bírálta a járvány elleni kormányzati óvintézkedéseket, sőt, több esetben a közrendezvényeken is a kötelező maszk nélkül jelent meg, amiért tízezer koronás (csaknem 140 ezer forintos) pénzbírságot is kapottKlaus közölte, nem engedi beoltani magát a vírus ellen. Klaust Milos Zeman államfő szólította fel az oltásra.

„Oltasd be magad, Václav, mert a te korodban azt kockáztatod, hogy megkapod a covidot” – mondta egy interjúban Zeman.

„Az oltás nem lehet kötelező. Semmiféle csodavakcina nem létezik” – reagált az elnök szavaira Klaus.

A volt államfő úgy vélte, a büntetést politikai indítékokból szabták ki rá, és fellépéseivel csak az alkotmányos jogait érvényesítette. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kötelező maszkviselet elrendelését a prágai városi bíróság egyik tavalyi döntésében törvénytelennek minősítette.

Az alkotmány nem teszi lehetővé, hogy az állam elnyomó szervei úgy viselkedjenek, mint a totalitárius rendszerben, és olyasmit rendeljenek el, amit az alaptörvény nem ismer. A törvény nem ismeri a kötelező maszkviselést

– érvelt Klaus nyilatkozatában.

Csehországban a közéletben nagyon szigorúan veszik a védekezési szabályok betartását. Egyebek között minisztereknek, miniszterhelyetteseknek és parlamenti képviselőknek is távozniuk kellett hivatalukból, miután a sajtó az érvényes szabályok megsértésén kapta őket.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük