Közzétenné a valós korona-statisztikákat az Erzsébet királynő által is kitüntetett magyar professzor

Közzétenné a valós korona-statisztikákat az Erzsébet királynő által is kitüntetett magyar professzor

Sharing is caring!

Szakmány Tamás szerint Nagy-Britanniában nyilvános, hogy hol, hányan, milyen életkorban, pontosan miféle alapbetegséggel vannak lélegeztetőgépen, mennyi ideig kezelik őket intenzív osztályon, és milyen a túlélési arány.

A HVG legfrissebb, nyomtatott számában Szakmány Tamás walesi koronavírusos betegeket ellátó, és Erzsébet királynő által is kitüntetett magyar professzorral megjelent interjút a 444.hu szemlézte.

A 44 éves, 2004 óta Nagy-Britanniában dolgozó, intenzív osztályos szakember arra a kérdésre, hogy mit tenne Müller Cecília helyében, azt válaszolta, hogy azonnal nyilvánosságra hozná a járvány statisztikáit.

„Nagy-Britanniában bárki hozzáfér azokhoz a hetente frissülő adatokhoz, hogy hol, hányan, milyen életkorban, pontosan miféle alapbetegséggel vannak lélegeztetőgépen, mennyi ideig kezelik őket intenzív osztályon, és milyen a túlélési arány”

– fejtette ki Szakmány.Azt mondta, ő is ebből az adatbázisból követi a trendeket. Magyarországon viszont a szakmabeliek számára is elérhetetlen az ilyen információ.

„Azt nincs értelme mantrázni, hogy ma x számú, többségében idős, alapbetegségben szenvedő ember halt meg. Ha ebből kellene dolgoznom, az olyan volna, mintha kikapcsolnák a pilóta műszereit, és azt mondanák neki, hogy a lenti fénysorok valamelyike a leszállópálya, bizonyára megtalálod a megfelelőt.”

A professzor korábban a válaszonline-nak is nyilatkozott. Akkor azt mondta nagy baj, hogy Magyarországon titkolják az adatokat.

„Minden nap megnézem a magyarországi koronavírus-adatokat, de az átláthatóság hiánya miatt még az sem derül ki, a halálozások hány százaléka történt kórházon kívül vagy az intenzív osztályokon. Az Egyesült Királyságban tudjuk, hogy az első hullámban a halálozások hét százaléka történt intenzív osztályokon”.

Szakmány szerint az Egyesült Királyságban az adatok elemzésének segítségével sikerült elérni, hogy a halálozás az első hullámhoz képest országosan csaknem megfeleződött.

A professzor szerint fontos, hogy az orvosok tudják, milyen az osztályuk, kórházuk teljesítménye, az ellátás minősége és feltételei, az ágyak, a nővérek, a lélegeztetőgépek száma a többi magyar intézményhez viszonyítva. Azért kellene ismerni az adatokat, hogy a szakma nyíltan megbeszélhesse, melyik betegcsoportnál melyik stratégia eredményesebb.

Kollégája, a szintén Nagy-Britanniában dolgozó Leiner Tamás hozzáfűzte,

„az adatok arra jók, hogy egybevessük őket és lássuk, a nálunk sikeresnek hitt módszer tényleg működik-e vagy mások, más módon jobb eredményt érnek el”.

Leiner szerint a járvány megmutatta az egészségügy erősségeit és gyengeségeit, de ehhez két dolog kell: adat és őszinteség.

Szakmány professzor korábban a Szeged TV-nek is nyilatkozott, ahol azt mondta:

„ugyanaz a koronavírusos beteg kisebb eséllyel éli túl a betegséget Magyarországon, mint Angliában”.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük