Amerikai virológusok úgynevezett hibrid immunitásról tettek jelentést, ami a jelenleg ismert variánsok ellen biztosan, de talán még a jövőbeni koronavírus-mutációk ellen is működhet. Ilyen képességgel viszont kevesen rendelkeznek: csak olyanok, akik átestek a betegségen és mRNS-alapú oltást kaptak utána. De közülük sem biztos, hogy mindenki.

Egy új, érdekes kutatás bizonyítékot talált arra vonatkozóan, hogy bizonyos emberek szervezete rendkívül erős immunválaszt képes kiváltani a Covid-19 betegséget okozó koronavírus ellen. A kutatók ezt a jelenséget „emberfeletti immunitásnak” nevezték el, de vannak, akik „hibrid immunitásként” írják le. Az NPR szerint közéjük tartozik Shane Crotty immunológus is.

A kutatók az elmúlt hónapokban több vizsgálatot is végeztek, amik megállapították, hogy az érintettek nagy mennyiségű antitestet termelnek. Ez véleményük szerint óriási előny jelent, általa ugyanis a világban most keringő mutációk – így az Indiából indult delta-variáns – ellen is védettek lehetnek. Paul Bieniasz, a Rockefeller Egyetem virológusa nem zárta ki, hogy a „szuperimmunitás” a még fel sem bukkant vírusmutációk ellen is működhet, de ez egyelőre csak elmélet.

A témában készült tanulmányt a bioRxiv tudományos tárban publikálták. E szerint a kutatók – Bieniasz és kollégái – olyan antitesteket találtak a vizsgálat egyének szervezetében, amelyek hat, aggodalomra okot adónak tartott variánst is képesek semlegesíteni, valamint több más, a SARS-CoV-2-vel rokon vírust. Bieniasz hozzátette: lehetséges, hogy ezek az antitestek az olyan SARS-szerű vírusokkal szemben is védelmet nyújtanak, amelyek még nem fertőztek meg az embert. De „ez egy kicsit spekuláció” – mondta.

Az átlagosnál erősebb immunválasz lehetséges kialakulásáról a Rockefeller Egyetem másik virológusa, Theodora Hatziioannou adott tájékoztatást. Mint mondta, azoknál tapasztalható ilyen, akik korábban (tavaly) átestek a koronavírus-betegségen, majd idén beolttatták magukat valamelyik mRNS-alapú vakcinával. (Ezek közé tartoznak a Moderna és a Pfizer-BioNTech gyártotta vakcinák.) „Szerintem ők vannak a legjobb helyzetben a vírus elleni küzdelemben. Az ilyen emberek vérében lévő antitestek még a 20 évvel ezelőtt megjelent SARS-CoV-1-et, az első koronavírust is képesek semlegesíteni. Holott az a vírus nagyban különbözik a mostani járványt okozó SARS-CoV-2-től” – mondta a szakember.

Hatziioannou szerint az ugyanakkor nem vehető biztosra, hogy mindenki szupererős immunitással rendelkezik azok közül, akik fertőzöttek voltak és mRNS-oltást kaptak. Ők mindössze 14 pácienst vizsgáltak ilyen szempontból, náluk viszont kivétel nélkül kialakult a fent említett védelem. „Csak néhány pácienssel vizsgáltuk a jelenséget, mert ez rendkívül fáradságos és nehéz kutatás” – magyarázta a virológus.

via

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük