Leesne az arany ára, de nem tud, mert a nagy guruk megőrültek

Sharing is caring!

A koronavírus-járvány miatt esett a kereslet az arany legnagyobb felvevőpiacainak számító Kínában és Indiában. Az ára viszont nem tud esni, mert a nyugati befektetők aranylázban égnek, félnek ugyanis az inflációtól és a nullára levágott kamatok következményeitől. Még azok is bevásároltak, akik eddig utálták az aranyat.

A jelek szerint teljesen fejre állt az aranypiac is megszokott képéhez képest a koronavírus-járvány miatt. Warren Buffett például, az ismert befektető korábban rendszeresen viccelődött azokon az “aranybogaraknak” nevezett embereken, akik a nemesfémben helyezték el megtakarításaikat: az arany egy haszontalan fém, amit Afrikában vagy más hasonló helyeken kiásnak a földből, s ha valaki aranyat vesz, akkor csak tulajdonképpen félelmet vásárol.

Idén azonban a jelek szerint Buffett véleménye is megváltozott, s csatlakozott az ismert nagybefektetők egyre nagyobb csapatához, akik részt vesznek az elmúlt hónapokban kialakult nagy aranyrohamban. Az aranyt vásároló befektetők között van például a világ legnagyobb hedge fundja is, a Bridegwater Associates – írja a Financial Times.

Buffett befektetőcége, a Berkshire Hathaway 565 millió dollár értékben vásárolt részesedést a Barrick Goldban, a világ második legnagyobb aranybányászattal foglalkozó cégében. A többek között Afrikában, Latin-Amerikában és az Egyesült Államokban is bányákkal rendelkező cég részvényeinek árfolyama április eleje óta 37 százalékkal emelkedett. Ugyancsak a második negyedévben vásárolt a legnagyobb befektetőcég, a Bridgewater a leadott jelentése szerint 316 millió dollár értékű arany ETF-et, olyan tőzsdén jegyzett alapot, amely fizikai aranyat tart portfóliójában.

Felhajtották az égbe az árat

A nyugati világ befektetőinek megnövekedett érdeklődése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az arany ára a 2018-as 1160 dolláros unciánként árfolyamhoz képest hatalmasat emelkedett, augusztusban elérte a soha nem látott 2073 dolláros szintet is. Az arany ETF-ekbe idén az eddigi tőkebeáramlás mértéke elérte a 60 milliárd dollárt, ez a duplája annak, mint amit a 2009-es pénzügyi válság idején lehetett tapasztalni.

A nagy érdeklődés oka egyértelmű. A nagy jegybankok világszerte nulla közelébe, vagy az alá vágták a kamatokat, így az aranytartásnak már nincs alternatív költsége (azaz nem veszít kamatot az a befektető, aki nem bankban tartja a pénzt, hanem aranyban). A részvénypiacok a hatalmas zuhanás és az azt követő nagy emelkedés után elég kockázatosnak tűnnek, és a hatalmas állami költekezési hullám eközben jelentősen felkorbácsolta az inflációs félelmeket. De az arany sokak szerint a defláció ellen is védhet, ha bekövetkezik egy nagy gazdasági lassulás – mondta David Tail, az World Gold Council (WGC) ügyvezetője.

A fizikai arany hagyományosan legnagyobb piacainak számító Indiában és Kínában ugyanakkor a legjobb esetben is csak lanyhának volt nevezhető a kereslet. Sőt, a WGC szerint az tapasztalható, hogy a két nagy országban a korábbi vásárlók inkább eladnak az árak emelkedését kihasználva, vagy pedig az arany fedezete mellett vesznek fel hitelt. Kínában jelenleg a világpiaci árhoz képest például 53 dollárnyi diszkonttal lehet unciánként eladni, a belföldi kereslet gyengesége ugyanis az aranyra vonatkozó exportkorlátozásokkal párosul.

Végül a lakossági kereslet számít

Ez – az összefoglaló szerint – komoly kockázatot jelent. A lakossági keresletet tartják ugyanis a nagybefektetők hosszabb távon az arany árfolyamára ható legfontosabb tényezőnek, s ha az gyenge, akkor a nagy pénzügyi befektetők rohamának leülése után ismét esni kezdhet a nemesfém árfolyama, mint ahogy történt az legutóbb, a pénzügyi válságot követően. Akkor 2011-re az arany árfolyama az európai adósságválság közepette egészen 1920 dollárig emelkedett, majd 2013-ra 1200 dollárig esett vissza.

A piac képe annyiban változott azóta, hogy jelentősen teret nyertek a már említett tőzsdén jegyzett alapok. Az arany világpiacán a kereslet immár 35 százaléka köszönhető az ETF-knek, tíz éve még csak 8 százalék volt ez az arány. Szeptemberben egyébként ezek közül a legnagyobb, az SPDR Gold Shares már tőkekivonást regisztrált, nyolc hónap óta első ízben.

Az augusztusi csúcs óta az arany dollárban számolt árfolyama már 9 százalékot esett, az aranybánya részvényeké nagyjából 12-13 százalékot. Az egyik forgatókönyv szerint ha nagyon esne az ár, akkor az ázsiai vásárlók majd csak visszatérnek a piacra, és ez támaszt adhat. Azonban ha a két legnagyobb aranyvásárló nemzet részéről ennyire gyenge a kereslet, akkor milyen lesz ez a támasz? – adott hangot aggodalmának Adrian Ash, a BullionVault online aranykereskedési platform elemzési vezetője. A lap példaként egy Mumbai-beli ékszerüzlet példáját hozta fel, amelynek tulajdonosa szerint a lezárások utáni újraindulásban, június óta a vásárlók részéről érkező kereslet halvány nyomában sincs a korábbinak. Az emberek inkább eladnának aranyat a magas árak mellett.

Figyelni kell Indiára és Kínára

A napi 80 ezer új Covid-19 fertőzöttet felmutató Indiában az esküvők nagy részét elhalasztják, a gazdaság a második negyedévben 24 százalékkal esett, s ez is alaposan aláásta az arany iránti keresletet. Ugyanakkor van aki optimista,  Shekhar Bandari, a Kotak Mahindra Bank nemesfém-üzletágának a feje szerint ha véget ér a járvány, akkor megint megtartják az esküvőket, és a kereslet visszatér.

Jelenleg azonban még az a helyzet, hogy a globális fizikai aranykereslet több mint felét adó Kínában és Indiában nagyon visszaestek a vásárlások. Indiában ezek volumene 56 százalékkal, de Kínában is több mint felével csökkent az első félévben.
Ráadásul nem csak a járvány miatt esik a kereslet, ez a tendencia már korábban megfigyelhető volt Indiában. Az 1,4 milliárdos országban ugyanis egyre inkább fejlődik az emberek pénzügyi képzettsége, és egyre többen férnek hozzá bonyolultabb befektetési termékekhez, mint például a befektetési alapok. Ez ahhoz vezetett, hogy az indiaiak megtanultak diverzifikálni, már nem csak aranyban akarják tartani megtakarításaikat. Az indiai kereslet a fizikai arany iránt így a 2010-es évi 900 tonnáról 2015-re már 700 tonna alá csökkent a UBS adatai szerint.

Ha durvul a helyzet, megint menni fog az arany

A fenti folyamatok miatt a fizikai arany áramlásának iránya keletről nyugatra ment, Ázsiából a svájci öntödéken keresztül Londonba és az Egyesült Államokba tartott. Egyébként a folyamatot erősíti az is, hogy nem csak Indiában, de Kínában is egyre képzettebbek a befektetők. A két nagy országban így azzal párhuzamosan, hogy csökken a fizikai arany iránti kereslet, egyre többen vannak, akik ha aranyba szeretnének fektetni, azt valamilyen digitális szolgáltatón keresztül, vagy akár ETF-ek vásárlásával teszik meg.

Az összefoglaló szerint ha nem akar talpra állni a kínai és az indiai kereslet az arany iránt, akkor a pénzügyi befektetőknek kell megfelelő keresletet mutatniuk a nemesfém iránt ahhoz, hogy az árak fennmaradjanak, vagy tovább emelkedjenek. A lapnak nyilatkozó egyik aranypiaci kereskedő szerint a vásárlókon mostanában már a fáradtság jelei mutatkoznak. Azonban itt a járvány második hulláma, s egyre több kormány kezd el ismét kétségbeesett lépéseket hozni, ráadásul közeleg az amerikai elnökválasztás, ami szintén növeli a piaci kockázatokat. Így elképzelhető, hogy hamarosan ismét lökést kap az arany iránti kereslet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

via napi.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük