Erős, az amerikai földtani intézet (USGS) tájékoztatása szerint a Richter-skála szerinti 7,2-es erősségű földrengés rázta meg szombaton Haiti déli részét. Az első jelentésekkel ellentétben a földmozgás több halálos áldozatot követelt, és számos épület romba dőlt.

CNN cikke szerint több mint 300 ember halt meg a földrengés következtében és több mint 1800-an megsérültek. Az áldozatok között gyerekek is vannak. A hatóságok attól tartanak, hogy a halottak száma jelentősen növekedni fog. A korábban elrendelt szökőár-riadót ugyanakkor nem sokkal később hatályon kívül helyezték.

Ariel Henry miniszterelnök egy hónapra szóló rendkívüli állapotot léptetett életbe. Washington gyors segítséget ígért a karibi országnak. Samantha Powers, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalának (USAID) vezetője Twitter-oldalán közölte, hogy szakértőik már a helyszínen vannak a károk és a szükségletek felmérése érdekében.

(PHOTO BY TAMAS JEAN PIERRE / AFP)(Photo by Tamas JEAN PIERRE / AFP)

Az amerikai földtani intézet szerint a földmozgás fészke 10 kilométer mélyen volt a fővárostól, Port-au-Prince-től 150 kilométerre nyugatra található Petit Trou de Nippes település térségében. A közeli, hozzávetőleg 126 ezer lakosú Les Cayes városából számos összedőlt épületet jelentettek, a többi között templomok és lakóházak omlottak össze. Több utórengés is volt, és a helyzetet  nehezíti, hogy egy vihar közeleg a sziget a felé.

Haitit gyakran sújtják erős földmozgások. Egy 2010-es földrengés az országot szinte teljesen elpusztította. A rengés epicentruma akkor a sűrűn lakott főváros, Port-au-Prince volt. A földrengés 2010-ben 222 000 halálos áldozatot követelt, és több mint 1 millióan váltak hajléktalanná. Ugyancsak szombaton 7-es erősségű földrengés rázta meg az Alaszkai-félszigetet is. Anyagi károkról nem érkezett jelentés.

Forrás: MTI, CNN

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.