Lukasenka még a pápát is bezsarolta?

Lukasenka még a pápát is bezsarolta?

Sharing is caring!

Szokatlanul gyorsan elfogadta a szentatya a belarusz egyházfő lemondását, aki felbőszítette Lukasenkát.

Százezrek követelik Európa utolsó diktátorának távozását és új elnökválasztások kiírását azt követően, hogy Aljakszandr Lukasenka a gyanú szerint elcsalt választáson győzött. A belarusz ellenzék a rendszerváltáskor sem tapasztalt tömegeket vitt az utcára. A békés demonstrációkat rendre karhatalmi erővel verték szét, a rohamrendőrök több ezer aktivistát letartóztattak. Kövesse velünk a legújabb fejleményeket!

Elfogadta a számüzetésbe kényszerült belarusz katolikus egyházfő lemondását Ferenc pápa vasárnap – tudósít a Reuters. Tadeusz Kondrusiewicz érsek a tavalyi év második felét emigrációban töltötte, mivel felbőszítette Aljakszandr Lukasenka elnököt.

Kondrusiewicz vasárnap töltötte be 75. életévét, és ilyenkor a Vatikánban bevett szokás, hogy az érsekek formálisan benyújtják lemondásukat a pápához. Az viszont szokatlan, hogy a pápa még aznap el is fogadja a visszavonulást: jellemzően még hónapokig, de akár évekig is hivatalban maradhatnak, amíg az utódjukat ki nem választják.

A Reuters római diplomáciai forrása szerint ez a sürgősség egy kompromisszumot tükröz a Vatikán és a belarusz kormány között: ez lehetett az ára annak, hogy az érsek karácsonykor visszatérhetett Minszkbe.

Kondrusiewicz azzal dühítette fel a fehérorosz elnököt, hogy védelmébe vette a kormányellenes tüntetőket, akik a vitatott augusztusi elnökválasztás után vonultak az utcákra, és azóta is kitartóan demonstrálnak az elnyomó rezsim ellen. Az érseket – aki éppen egy lengyelországi ceremóniáról próbált hazatérni – feltartóztatták a határon, ami konfliktushoz vezetett a szentszék és a kormány között. Még Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is megpróbált közbenjárni az érdekében, de végül 5 hónapba telt, mire az egyházfő szenteste hazautazhatott  Minszkbe, hogy együtt ünnepelhessen híveivel.

Facebook Comments