Magyar vírusszakértő: az orosz vakcináktól le szokott bénulni az emberek karja

Sharing is caring!

Mint arról a Blikk is beszámolt, a külföldi tudósok kiakadtak az orosz koronavírus-vakcinára, aminek a kifejlesztését maga Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentett be nemrégiben.

A „felelőtlen” és az „ostoba” jelzők voltak talán a legenyhébbek azok közül, amiket Putyinék kaptak, amiért egy nem megfelelően kifejlesztett vakcinát regisztráltak. Egy magyar virológus szerint Magyarország jól döntött, amikor az angol oltóanyagot választotta, nem pedig a titokzatos orosz gyártmányt.

Egy oltóanyag készítésekor – magyarázta a professzor – teszteken vizsgálják a szer ártalmatlanságát és hatékonyságát is. Ezek mindegyikén át kell esni, ugyanis ilyenkor derül ki, hogy a vakcinának vannak-e mellékhatásai – tette hozzá Rusvai Miklós virológus.

Azt is megemlítette, hogy az orosz vakcinákkal kapcsolatban vannak előítélelek, mert bár nagy általánosságban működnek, néha erős mellékhatásokat okoznak. „Mondjuk egy ideig nem tudja az ember megmozdítani a karját” – példálózott Rusvai.

A német egészségügyi miniszter, Jens Spahn egyébként kifejezetten veszélyesnek minősítette az orosz vakcinát, mivel azt nem tesztelték eleget, így óriási károkat okozhatna, ha azzal kezdenének milliókat beoltani.

Indirekt/Blikk

Facebook Comments