Mintegy 138,8 milliárd forintnak megfelelő összeget oszt szét az EU.

Az Európai Unió szolidaritási alapjából 385,5 millió eurót (mintegy 138,8 milliárd forint) biztosít húsz országnak a koronavírus okozta egészségügyi szükséghelyzet kezelésére – közölte szerdán az Európai Bizottság. Az MTI hírei szerint Magyarország is a listán van.

A közlemény szerint 17 tagállam (Ausztria, Belgium, Csehország, Észtország, Franciaország, Görögország, Horvátország, Írország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Németország, Olaszország, Portugália, Románia és Spanyolország), és 3 tagjelölt ország (Albánia, Montenegró és Szerbia) kért támogatást az Európai Unió szolidaritási alapjából.

A pénzügyi támogatás orvosi segítségnyújtásra, oltóanyagok beszerzésére és beadására, egyéni védőeszközök és orvostechnikai eszközök vásárlására, egészségügyi ellátási költségekre, laboratóriumi elemzésekre, a lakosságnak nyújtott szükséghelyzeti támogatásra, valamint a betegségek terjedésének megelőzését, figyelemmel kísérését és megfékezését célzó intézkedésekre használható fel.

Az uniós bizottság közleménye Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítésügyi biztost idézi, aki hangsúlyozta, hogya világjárvány kezdete óta az EU nyugat-balkáni partnerei mellett áll, elkötelezetten támogatja a régiót a koronavírus elleni küzdelemben. Lehetőség szerint ugyanazokat a segítségnyújtási mechanizmusokat teszi elérhetővé számára is, amelyeket a tagállamok is igénybe vehetnek.

A bizottsági tájékoztatás szerint a segítséget kérő tagjelölt országok közül Albánia és Montenegró már 2021 végén megkapta a pénzügyi támogatást, míg Szerbia esetében folyamatban van a hatáskör-átruházási megállapodás aláírása. A támogatás kifizetése várhatóan nem sokkal ezt követően teljesülhet. A támogatást azt teszi lehetővé, hogy 2020 márciusában az EU szolidaritási alapjának hatályát kiterjesztették a súlyos népegészségügyi vészhelyzetekre is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.