A hidegháborús Budapesten fogták el azt az angol kémet, akit Benedict Cumberbatch alakít a most elkészült, „A futár” (The Courier, de magyar címe még nincs) című, igaz történeten alapuló filmben. A brit kém és a vele összejátszó szovjet hírszerző az atomháború rémétől mentették meg a világot, mielőtt lebuktak.

1962. november másodikán egy jól öltözött angol üzletember, Greville Wynne sikeresnek tűnő találkozókat bonyolított le Budapesten, a Városligetben rendezett nemzetközi vásáron. Egymást érték a pohárköszöntők, a magyar külkereskedelmi minisztérium küldöttei pedig élénk érdeklődést tanúsítottak a brit kereskedő által bemutatott mobil kiállítóegységek iránt. Mit sem sejtettek róla, hogy a guruló egység legfontosabb része rejtve volt a szemük elől: egy kicsiny üreg, ahová éppen beférhetett egy ember, nevezetesen Oleg Penykovszkij, a szovjet katonai hírszerzés kettős játékot űző ezredese.

Voltak azonban, akik tudták. Amikor Wynne kilépett a fogadásról és visszaindult a standjához, hirtelen négy férfi lépett mellé. „Ön Mr. Wynne?” – kérdezte egyikük. Amikor a brit üzletember a tolmácsához, Ambrus Pálhoz fordult, a férfi csak annyit mondott: „Ne aggódjon, Mr. Wynne, az urak nagyon jól beszélnek angolul”. A tolmács ezzel el is párolgott.

Így nézett ki a városligeti Budapesti Nemzetközi Vásár 1963-ban, az angol kém letartóztatása utáni évben / Fortepan / Kurutz Márton

A négy idegen betuszkolta az angol férfit egy hirtelen lefékező Moszkvicsba, majd egy pisztollyal halántékon csapták. Wynne egy lerobbant budapesti börtön egyik cellájában tért magához. Nem maradt sokáig. Kísérői egy IL-14-es katonai gép fedélzetén egy Moszkva melletti katonai repülőtérre vitték, onnan egy szovjet börtönbe.

Mint kiderült, a magát üzletembernek álcázó férfi valójában a brit hírszerzés, az MI6 ügynöke volt. Az ő feladata volt a britekhez átállt Penykovszkij ezredessel való kapcsolattartás, majd az orosz kolléga kimenekítése a Szovjetunióból. Penykovszkij és Wynne kapcsolata a szakértők szerint az atomháború rémétől mentették meg a világot pár nappal letartóztatásuk előtt, 1962 októberében a kubai rakétaválság során.

Penykovszkij a szovjet katonai hírszerzés (GRU) egyik legbefolyásosabb embere volt, a szervezet vezetője, Ivan Szerov személyes jó barátja. Mégis, 1960 júliusában váratlan egy kis pakkot adott át a moszkvai Bolsoj Moszkvoreckij hídon átsétáló amerikai diákoknak, benne egy CIA-nak szóló üzenettel. Az amerikaiak azonban két okból is vonakodtak felvenni vele a kapcsolatot: először azt sejtették, hogy Penykovszkij közeledése csupán egy csapda – másfelől pedig nem akarták óvatlanul bajba sodorni, ha mégsem az.

A Budapesten letartóztatott angol kém, Greville Wynne / Wikipedia

Az orosz hírszerző végül egy 1961-es londoni utazás során tudta titokban felvenni a kapcsolatot Greville Wynne-nel. A következő 18 hónapban Penykovszkij irdatlan mennyiségű titkos információt adott át a briteknek, köztük egy olyat, ami a legkritikusabb pillanatban John F. Kennedy amerikai elnök asztalára is eljutott a kubai válság idején.

Az irat arról árulkodott, hogy a szovjet nukleáris arzenál sokkal kisebb és kevésbé kiépített, mint azt az amerikaiak hitték, és a rakéták vezérlési rendszere sem működött még megfelelően. Ennek tudatában mert Kennedy olyan határozottan fellépni a Szovjetunió ellen, amikor kiderült: Moszkva atomrakétákat próbál az USA közvetlen szomszédságába, Kubába telepíteni.

A moszkvai Bolsoj Moszkvoreckij híd, ahol az orosz ezredes először felvette a kapcsolatot az amerikaiakkal / Fortepan / Gyöngyi

A brit hírszerzésnél is voltak olyanok, akik nem bíztak Penykovszkijban. Gyanúsnak találták, hogy egyetlen nyugatra telepített orosz ügynököt sem buktatott le, illetve hogy jórészt olyan adatokat adott át, amelyeket már amúgy is ismertek. Egyes dokumentumokhoz szerintük ő maga hozzá sem férhetett volna.

Oleg Penykovszkij ezredes a halálos ítéletét hallgatja / Wikipedia

A valóságban Penykovszkij valóban átállt a britekhez – és ezt a szovjetek is szinte azonnal megtudták. Csakhogy nem tartóztathatták le, mert a forrásuk egy magas rangú brit hírszerzési ügynök volt, aki viszont a szovjetek kettős ügynökeként dolgozott. A KGB vezetősége fontosabbnak tartotta, hogy védelmezze az MI6-ben dolgozó emberét, mint hogy lebuktassa Penykovszkijt. Úgy kellett tenniük, mintha maguktól jöttek volna rá arra, hogy Penykovszkij áruló.

Penykovszkijt végül 1962 októberében, a kubai rakétaválság idején tartóztatták le, két héttel Wynne előtt.Letartóztatták a Penykovszkijjal Moszkvában kapcsolatot tartó ügynököt is, akit sikerült csapdába csalni. Az amerikai nagykövetségen is azonosítottak több, kémtevékenységgel meggyanúsított diplomatát.

A nagyszabású kémügy fejleményeiről a Népszabadság is beszámolt / Arcanum

Wynne-t 8 évre ítélték, de csak 18 hónapot raboskodott a hírhedt moszkvai Ljubljanka börtönben, kifejezetten sanyarú körülmények között. Egészsége ugyanis hamar megrendült, és a szovjetek jobbnak látták kicserélni őt Konon Mologyijra, egy magát kanadai üzletembernek álcázó szovjet kémre, aki Angliában tevékenykedett.https://pulsembed.eu/p2em/hOlqucN1r/

Greville Wynne-t egyébként 1960-ban kifejezetten azzal a céllal szervezte be az MI6, hogy Penykovszkijjal vegye föl a kapcsolatot. Gyakori moszkvai üzleti útjain sokszor ő hozta-vitte a titkos információkat. Szabadulása után visszatért az üzleti élet világába, de haláláig depresszió és alkoholizmus gyötörte.

Penykovszkij-t a szovjet katonai bíróság halálra ítélte. Hivatalosan golyó általi halált halt, de egyes pletykák szerint volt kollégái elevenen hamvasztották el az árulót.https://pulsembed.eu/p2em/dKA-zHYux/

Penykovszkij és Wynne történetét egy most megjelenő film is feldolgozza, amelyben Benedict Cumberbatch játssza az angol üzletemberből lett botcsinálta kémet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.