Majdnem mindenhol előre sorolják a tanárokat az oltási tervben, nálunk nem

Majdnem mindenhol előre sorolják a tanárokat az oltási tervben, nálunk nem

Sharing is caring!

Csupán öt országban nem élvez semmilyen prioritást a pedagógusok oltása, de a Magyarországgal szomszédos uniós országok mindegyike előrébb sorolta a tanárokat.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Magyarországon a tanárok beoltása nem kapott prioritást az oltási tervben. Az Átlátszó megnézte, hogy gondolkoznak a témáról más EU-s országokban. A 27 tagország interneten elérhető oltási terveit, kivonatait, illetve helyi sajtóértesüléseit átnézve azt találták, hogy 18 állam előrébb sorolta a tanárokat, és van, ahol már el is kezdték az oltásukat. Négy országban a limitált vakcinakészlet miatt csak később döntenek a kérdésről.

Magyarországon mintegy 146 ezer pedagógus van, az összes oktatásban dolgozó személy száma pedig körülbelül 200 ezer fő.

Azokban az EU-s országokban, ahol előre sorolják a tanárokat, ott ők általában az egészségügyben dolgozók, az idősotthonban élők és dolgozók, az idős emberek, a krónikus betegséggel élők után következnek, de még a nagyobb tömegek beoltása előtt kapják meg az oltást.

A szomszédos EU-s országok közül Szlovákiában már elkezdték oltani a tanárokat. Ausztriában összesen három ütemben oltanak, a másodikban kerülnek sorra a tanárok, a 65 évnél idősebb emberekkel, a rendőrökkel és a kiskereskedelmi üzletek alkalmazottaival. Ha minden jól megy, márciusban kezdik oltani a pedagógusokat. Romániában négy ütemben oltanak, a tanárok a második ütemben kerülnek sorra. Szlovéniában a kritikus infrastruktúrában dolgozók közé sorolták a tanárokat.

Összesen öt EU-s ország nem veszi előre a tanárokat: Ciprus, Dánia, Hollandia, Magyarország és Svédország. Belgium, Luxemburg, Finnország és Portugália pedig még nem döntött, nem alkotta meg a teljes oltási ütemtervét.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Facebook Comments