Két nagy-britanniai páciens szűrővizsgálatának leletében a koronavírus új, omikron nevű variánsának jelenlétét azonosították – közölte szombaton Sajid Javid brit egészségügyi miniszter. Brit járványügyi szakértők egybehangzó nyilatkozatai szerint ugyanakkor nem kell attól tartani, hogy katasztrófát okozhat az új koronavírus-változat felbukkanása.

Javid szombat délután elmondta: az általa vezetett tárca egészségügyi biztonsági hivatala (UK Health Security Agency, UKHSA) előző este értesítette őt arról, hogy két pozitív koronavírus-leletben az először Dél-Afrikában azonosított omikron vírusváltozatot izolálták.

Az egyik érintett páciens a kelet-angliai Chelmsfordban, a másik a közép-angliai Nottingham városában él. Mindketten elkülönítésbe vonultak a velük egy háztartásban élőkkel együtt. Sajid Javid elmondta, hogy a két eset összefügg egymással, de nem részletezte, hogy miként. Hozzátette ugyanakkor, hogy a brit kormány elővigyázatossági intézkedésként négy újabb afrikai országot vesz fel vasárnaptól a járványügyi szempontból legkockázatosabbnak tekintett országok vörös listájára.

Javid már csütörtökön bejelentette, hogy Dél-Afrikát, Namíbiát, Lesothót, Botswanát, Eswatinit – az egykori Szváziföldet – és Zimbabwét a brit kormány vasárnaptól a vörös utazási listára helyezi. Az egészségügyi miniszter szombati tájékoztatása szerint a kormány időközben kibővítette a vörös kategóriába sorolt országok listáját, és vasárnaptól Angolát, Mozambikot, Malawit és Zambiát is erre a listára helyezi. Ez azt jelenti, hogy azoknak, akik e tíz országból érkeznek, illetve az angliai érkezésük előtti tíz napban jártak ezekben az országokban, angliai beutazásuk után tizenegy éjszakát kijelölt, őrzött karanténszállodákban kell tölteniük.

A vörös kategóriás országokból csak a brit és az ír állampolgárok, illetve az Egyesült Királyságban letelepedési engedéllyel élő külföldiek utazhatnak be Angliába. A kötelező szállodai karantén fejenkénti költsége felnőttek esetében 2285 font (csaknem egymillió forint), és ezt az utasoknak kell fizetniük. A brit egészségügyi miniszter szombaton elmondta, hogy az omikron vírusvariáns két angliai izolálási térségének tágabb körzetében célzott tömeges szűrés kezdődött az esetleges további esetek felderítésére.

Brit járványügyi szakértők ugyanakkor egybehangzó nyilatkozatokban hangsúlyozták, hogy az új koronavírus-változat felbukkanása után sem kell súlyos következményektől – legkevésbé a koronavírus elleni oltásokkal megszerzett immunitás eltűnésétől – tartani. Calum Semple, a Liverpooli Egyetem világszerte kiemelkedő szaktekintélyként számon tartott klinikai mikrobiológus professzora a BBC közszolgálati televízió szombati hírműsorában kijelentette: az omikron variáns megjelenése nem katasztrófa, és az egyes kollégáinak nyilatkozatai alapján megjelent, az új variánst “borzalmasnak” minősítő szalagcímek “hatalmas mértékben eltúlozzák a helyzetet”.

Semple professzor – aki a brit kormány készenléti helyzetekben összehívott tudományos tanácsadó testületének (SAGE) is tagja – elmondta: a koronavírus elleni jelenlegi vakcinák minden bizonnyal továbbra is védelmet nyújtanak a koronavírus-fertőzésből eredő súlyos megbetegedések kialakulása ellen.

(Ez is érdekelheti: Dél-Afrika szerint nem megbüntetni, hanem megtapsolni kellene őket az omikron variáns felfedezéséért)

“Előfordulhat, hogy (a beoltottak fertőződés esetén) egyszer csak náthás orrhangon kezdenek beszélni, fejfájásuk vagy akár ronda náthájuk támad”, de a koronavírus elleni vakcinák változatlanul nagymértékben csökkentik a kórházi, intenzív kezelést igénylő súlyos megbetegedés, valamint a halálozás kockázatát, és ez a jövőben is így lesz – mondta Semple professzor a szombati BBC-műsorban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.