Még nincs vége: 84 éves melegrekord dőlhet meg a nap folyamán

Sharing is caring!

Szokatlan melegre számíthatunk, újabb melegrekord dőlhet meg a nap folyamán.

Több mint tíz fokkal melegebb az idő idén októberben, mint azt megszokhattuk, s most vasárnap mérték a valaha volt legenyhébb reggelt Magyarországon október 20-án: az 1953-as rekord dőlt meg.

köpönyeg.hu előrejelzései szerint ma 27-28 fokra is számíthatunk, ami szinte már strandidőnek mondható. Egy 1935-ös melegrekord van érvényben ma, 84 évvel ezelőtt ugyanis 25,6 fokot mértek október 21-én. Az október 22-i melegrekord 26,2 fok, amelyet 1943-ban mértek.

Az egész hét folyamán 16-28 fok közötti napközbeni átlaghőmérsékletre kell felkészülni.

Az OMSZ azt közölte, hogy egész héten a szokásosnál jóval enyhébb, csapadékmentes időre kell felkészülni. Pintér Ferenc meteogyógyász arról beszélt a Ripostnak, hogy bár a kedélyállapot szempontjából sokan örülhetnek ennek az időnek, hiszen az őszi-téli depresszió még nem köszönt be, illetve a D-vitamin pótlás sem okoz egyelőre gondot, sokan viselhetik rosszul a melegedést, így az arra érzékenyeknek ízületi fájdalmakra kell felkészülniük. Az időseknek az erőteljes (akár 20-25 fokos) napi hőingás is megterhelő lehet, ilyenkor gyakran panaszkodhatnak vérnyomásgondokra és fejfájásra.

A levegőszennyezés szempontjából ugyancsak káros a szokatlan októberi meleg, hiszen a szélcsendes, langyos időben nem valósul meg légcsere, így a szmog nem száll el. Székesfehérváron szombaton már veszélyes volt a levegő minősége, de több más térségben is kifogásolható számokat regisztráltak.

A gazdáknak is okozhat fejfájást az időjárás, mivel a föld felső rétege folyamatosan szárad ki, és lassacskán az alsóbb rétegekben sem marad nedvesség, viszont pár napig még biztosan nem várható egy kiadós eső.

via blikk.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük