Még nincsnenek 5 évesek, de mindhárom testvérnél ugyanazt a típusú rákot diagnosztizálták

Egy családban három kisfia, akik ugyanabban a betegségben, az ideghártya daganatos megbetegedésétől szenvednek, aminek a diagnózisát még 5 éves koruk előtt megkapták. A retinoblastoma, ami mindhármukat megtámadta, a szemből kiinduló csecsemőkori, leggyakrabban 2 éves kor előtt jelentkező daganat. Az esetek többségében örökölt megbetegedés az egyik legjobban kezelhető gyerekkori daganatos elváltozás, de folyamatos ellátást igényel, és akár végződhet a szem eltávolításával is.

Az 5 éves Tristennél, a 3 éves Caisonnál és a 7 hónapos Carter Rushnál is örökölt retinablastomáról van szó. Tristen 2014 áprilisában, Caison 2016 októberében, Carter Rush idén januárban kapta meg a rosszhírt. Az első diagnóziskor azonnal harcolni kezdtek, mikor megkapták a második rossz hírt, nem akarták elhinni, de idén januárban már a legkisebb fiuknál is megállapították a betegséget.

A fiuk anyukája, Angie Rush elmondta, hogy orvosai figyelmeztették: 50 százalék esély van rá, hogy a gyerekei is öröklik majd a betegséget, amit nála 6 hetes korában állapítottak meg. Ezért a gyerekek születésekor rögtön megvizsgálták őket, de nem sikerült azonnal megállapítani az elváltozást. Az 50 százalékos esély ellenére is ritka, hogy egy családon belül ennyiszer ismétlődjön ez a betegség. Az anyuka ma már jól van, de gyerekei havi egyszer kemoterápiás kezelést kapnak, illetve ekkor a további vizsgálatok, illetve a lézeres kezelések is elhagyhatatlanok.

Dr. Thomas Olson az atlantai Gyermekrák Alapítvány feje, a daganatos megbetegedésekkel foglalkozó orvos is megerősítette, hogy a Rush gyerekeknél örökölt betegségről van szó, valamint hozzátette, hogy nagyon ritka az ilyen eset, ennyiszer ismétlődve, de sajnálatos kockázat a betegség átörökítése, ha valakinél retinablastomát állapítanak meg.

A gyerekek betegségük ellenére is vidámak, aktívak, Tristen imádja a tudományokat, ha felnő, orvos szeretne lenni. Mivel folyamatos orvosi ellátásra szorulnak, a kezelések és a gyógyszerek akkora terhet róttak a családra, hogy kénytelenek voltak eladni a házukat, azóta rokonoknál laknak. Az Egyesült Államok több részéről érkeznek adományok a számukra, rengeteg támogatást kapnak, amiért nem tudnak elég hálásak lenni.

(via)

Mi a véleménye a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük