Még szigorúbb korlátozások is jöhetnek a brit koronavírus-mutáció miatt Novák Hunor szerint

Még szigorúbb korlátozások is jöhetnek a brit koronavírus-mutáció miatt Novák Hunor szerint

Sharing is caring!

A gyerekorvos úgy véli, a jobban fertőző vírusmutáció miatt komoly teher hárulhat az intenzív osztályokra, amit valahogy meg kell előzni.

„Az angliai mutáció R értéke jóval magasabb, ami azt jelenti, hogy sokkal fertőzőképesebb. Ha az angliai mutáció sokkal jobban elterjed itthon (ami elég valószínű, mert ez a “sikeresebb vírus”), az azt jelenti, hogy a jelenlegi korlátozások mellett is nőhet drasztikusan az esetszám” – vázol fel egy elég borús jövőképet Facebook-posztjában dr. Novák Hunor gyermekorvos.

Írásában felhívja a figyelmet, hogy még nem biztos, hogy a brit mutáció lesz elsöprő többségben. Azt is elmagyarázza, miért szükséges ekkora korlátozás a mutáció elterjedése esetén:

„Azért, mert a vírus korábban soha nem látott mértékben terheli le az intenzív osztályokat. Egy ápolónak sokkal több intenzíves beteget kell ellátnia, ami egyértelműen rontja a halálozási statisztikákat, növeli a szövődmények és kórházi fertőzések esélyét. Még több orvost kell átvezényelni más helyekről, még több műtét, vizsgálat marad el.”

Novák szerint, ha megtelnek az intenzíves ágyak, olyanok ellátása is nehézségekbe ütközik, akik nem a koronavírus miatt kerülnének az osztályra, az így fellépő helyzetet pedig valahogy meg kell előzni. Mint posztja végén írja:

„Így tehát a COVID nemcsak mint betegség öl: hanem azáltal is öl, hogy elviszi a szakembereket, ápolókat más részlegekre, kórházakba.”

Egyelőre tehát kétséges, hogy mennyire terjed el a brit vírusmutáció, ahogy az is, hogy ha többségbe kerül a fertőzöttek között, tartható lesz-e a kormány nyitási terve.

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük