Megbukott a nyugdíjkorhatár leszállítása

Sharing is caring!

Korán örültek a lengyelek annak, hogy a kormány még az egyik 2015-ös választási ígéretét teljesítve leszállította a nyugdíjkorhatárt. Mostanra kiderült, hogy érdemesebb tovább dolgozni a magasabb nyugdíj érdekében.

A lengyelek többsége a nyugdíj korhatárának elérése után is tovább szeretne dolgozni, hogy majdani nyugdíja magasabb legyen – írta a Business Insider Polska. A lengyel kormány négy éve szállította le a nyugdíj korhatárát – a nőknek 60, a férfiaknak 65 évre -, teljesítve Jog és Igazságosság (PiS) pártjának 2015-ös választási ígéretét. A többséggel szemben van egy jelentős kisebbség, az embere 46 százaléka, aki abba akarja hagyni a munkát, amint azt lehet, még akkor is, ha a járadéka kevesebb lesz – derült ki ciekaweliczby.pl portál felméréséből.

A 25 és 34 év közöttiek 64 százaléka akar tovább dolgozni a magasabb nyugdíjért, ami a felmérés készítői szerint arra utal, hogy ebben a korosztályban már figyelembe veszik a hosszabb szolgálati idő és a magasabb nyugdíj közti összefüggést. Az eredmények alapján úgy vélik, hogy a megfelelő oktatási, felvilágosítási kampány egyre több embert arra bátorít, hogy tovább dolgozzon, annál is inkább, mert a lengyelek többsége szereti munkáját, és értékesnek gondolja azt.

Az állami nyugdíjintézet vizsgálatából kiderül, hogy ha semmi nem változik, azaz megtartják a jelenlegi rendszert, az konzerválja a szegénységet. A Business Insider Polska emlékeztet arra, hogy az emberek 63 százaléka kisvállalatoknál tevékenykedik, ahol minimálbért fizetnek nekik. Ezt azzal lehetne ellensúlyozni, hogy hosszabban kellene dolgozni és gyűjteni a nyugdíjalapot. Fel kellene emelni 67 évre a nyugdíjkorhatárt.

via napi.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük