Megérkezett a jövő: a Tesla már városban is képes önvezetésre

Megérkezett a jövő: a Tesla már városban is képes önvezetésre

Sharing is caring!

Elárasztották az internetet a Tesla önvezető módját péntek óta tesztelők videói.

Pénteken végre megérkezett az FSD-t (Full Self-Driving, vagyis teljes önvezető) tartalmazó szoftverfrissítés néhány kiválasztott Tesla-tulajdonos kocsijára, írja a Mashable. A régóta várt újdonságot még a héten lengette be Elon Musk. Ahogy az várható volt, a szerencsés teslások azonnal kipróbálták az autótörténeti fejlesztést.

Az amerikai autógyártó azokat az ügyfeleit választotta ki, akik makulátlan vezetési múlttal rendelkeznek, de közülük sem mindenki kapta meg az FSD-t tesztelésre.

A Tesla eddigi Autopilot üzemmódja is képes volt az önvezetésre, ám a funkciót csak lakott területen kívül, autópályán lehetett bekapcsolni. Az FSD azonban már városi környezetben is biztonságosan irányítja az autót.

A szoftverfrissítés után a Teslák többek között érzékelik a sebességkorlátozást, képesek a sávban elfoglalt helyzet tartására, felismerik a közlekedési táblákat és önállóan tudnak kanyarodni. Bár az új funkció neve azt sugallja, hogy a sofőrnek már semmi dolga az autóval, valójában a kezeket még mindig kötelező a kormányon tartani és az utat is figyelni kell.

Az FSD kipróbálásról több videó is készült. Az egyik legnagyobb próbatétel egy körforgalom volt az autónak. A Twitteren közölt felvételen látszik, ahogy a sofőr egyszer kézzel segít az autónak, és a Tesla egyes pillanatokban hezitál, hogy merre haladjon tovább, de végül megoldja a feladatot:

látszik, ahogy a kocsi felismeri a piros lámpát, lassít, majd ahogy zöldre vált, gázt ad és halad tovább. Nem sokkal később pedig önállóan be is vesz egy kanyart.

Ahogy várható volt, az FSD bevezetése nem egy mindent elsöprő diadalmenet. Ebben a videóban például az látszik, ahogy a térképen nem szereplő útépítések és az egyirányú utcák megoldhatatlan feladat elé állítják az önvezető autót:

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük