Ovádi Péter állatvédelmi miniszteri biztost kérdeztük arról, mire számíthatunk a jövőben az általa felügyelt területen.

Korábban számtalan, az állatvédelmet érintő ügyben született döntés. Tartja magát ezekhez a kormány?

— Igen. Az elmúlt másfél évben rengeteg módosításra és fejlesztésre kaptunk lehetőséget, például megalakult a Nemzeti Állatvédelmi Tanács, anyagi támogatásban részesültek a civil szervezetek, az Országgyűlés egyhangúan elfogadta az állatvédelmi tárgyú törvénymódosítást, megjelent a régóta várt kóbor állat rendelet, illetve év végén 1,5 milliárd forintos támogatásról jelent meg kormányhatározat. A határozat többek között a civil szervezetek támogatásáról is szól, a pályázat hamarosan kiírásra kerül.

Vannak már ötletek arra vonatkozóan, hogy milyen újabb programokat, törvényjavaslatokat dolgozhatnak ki a következő ciklusban az állatok érdekében?

— Decemberben megjelent kormányhatározat alapján jelenleg is folyik a munka az állami fellépés hatékonyságát növelő lehetőségek vizsgálatáról, továbbá terveink között szerepel, hogy minden iskolás gyermekkel megismertessük a felelős állattartás fogalmát interaktív programokon keresztül.

A tavaly elfogadott állatvédelmi törvény beváltotta a hozzá fűzött reményeket?

— Az elfogadott állatvédelmi tárgyú törvénymódosításnak elsődleges szerepe a prevenció, hiszen jelentősen szigorodott az állatkínzás, természetkárosítás büntethetősége. Bízunk abban, hogy a módosítás elrettentő erejű.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.