Dunakeszi — Amíg Lippai László él, biztosan nem felejti el azt a júliusi reggelt, amikor a három és fél éves kisunokája, Kristófka anyaszült meztelenül világgá indult. Az álmából ébredő fiúcska előbb betotyogott a nagypapához, aki épp meccset nézett. Majd kinyitotta a kulcsra zárt lakásajtót, kibaktatott a társasház ajtaján, aztán kisétált a lakóparkból.

– A tévében épp a foci Eb-döntő meccsét ismételték, amikor az unokám bejött hozzám. Korán volt még a reggelihez, meg aztán Kristófka bátyja is aludt még, ezért nem álltam fel, hogy kaját adjak neki – mesélte a Blikknek László. – Nagy kópé az én kisunokám, de nem hittem volna, hogy világgá megy. Azt hittem, bement a lányom, Tilda szobájába, erre kiderült: megpattant a lakásból. Nem akartam hinni a fülemnek, amikor a lányom azzal hívott az irodából, hogy rendőrök találtak rá az anyaszült meztelen Kristófkára, és épp úton vannak vele hazafelé.

(A legfrissebb hírek itt)

Naphosszat füstöt okádó teherautók, autóbuszok dübörögnek végig a Fóti úton, csikorgó kerékkel, sietősen kanyarodnak ki a kocsik a kereszteződésből. Itt gyalogolt a meztelen kisgyerek 700 métert felnőtt kísérete nélkül úgy, hogy senkinek nem tűnt fel. Az meg végképp csoda, hogy baj nélkül megúszta a kalandot. Szerencsére a fiúcska útközben megéhezett, betért egy élelmiszerboltba, ahol épp rendőrök vásároltak.

– Jó fejek voltak az egyenruhások, bevitték az unokámat a közeli bölcsődébe, hogy ruhát kérjenek neki. Ott az egyik dada felkiáltott: „De hiszen ez a Tilda gyereke, a Kristófka!” – folytatta a nagypapa. – Rögtön megkereste a lányom számát, akit a munkahelyén ért utol. Tilda az első sokkon átesve megmondta a címet, a rendőrök pedig hazafuvarozták a kis szökevényt.

Kristóftól a nagypapa egy szekérderéknyi rajzot őriz, frászt kapott, amikor rájött, eltűnt a gyerek / Fotó: Virág Márton

Bár a történet szerencsésen végződött, a rendőrök kiskorú gondatlan veszélyeztetése miatt feljelentették a nagypapát. Aki sokat gondolkodott azon, hogyan nyithatta ki Kristófka a társasház és a lakópark szintén kulcsra zárt ajtaját.

(Ez is érdekelheti: Karcagi tragédia: Ott szeretne lenni fia temetésén a börtönben ülő apja)

– Igaza volt a rendőröknek, hibáztam – ismerte el Lippai László. – Vállalom a felelősséget azért, mert a lakásajtónk három biztonsági zárja közül csak a legalsót zártam be. Itt haltam volna meg, ha a gyereket útközben ellopják vagy baleset éri. Azt hiszik, megszeppent a történtek miatt? Dehogy! Amint az egyenruhások kitették a lábukat az ajtón, máris palacsintát kért és birkózni akart velem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.