Budapest – Országos felháborodást váltott ki, amikor 2012-ben Eva Rezešová részegen, az M3-as autópályán 170 kilométeres sebességgel száguldva, a BMW-jével letarolt egy kis Fiat Puntot, aminek az utasai szörnyethaltak. A szlovák milliomosnőt kilenc év börtönre ítélték, de a jó magaviselete miatt három esztendővel korábban, már 2018-ban szabadulhatott. A négy ember haláláért felelős nő sosem nyilatkozott a sajtónak, ám most megtörte a csendet és Friderikusz Sándor műsorában hosszasan beszélt a történtekről Eva Rezesová, vagy ahogy valójában, – férje után – hívják, Eva Varhalíková.

„A bűntudat a mai napig bennem van. Hat év alatt megértettem felvállalni a felelősséget és gondolni a következményekre. A balesettel kapcsolatban csak foszlányokra emlékszem, de nem is akarok mindenre. Így egyszerűbb nekem” – kezdte a Friderikusz Podcastban.

A baleset idején Kassáról Pozsonyba tartott. A gyereke apjával vitatkoztak, ezért ült feldúltan a volán mögé. Arra a kérdésre, hogy az indulás előtt, vagy pedig a baleset után ivott-e alkoholt, azt állítja, nem emlékszik. Amikor szembesítik azzal az ellentmondással, hogy az eljárás során még azt mondta, vezetés közben elaludt, a nemrég megjelent könyvében pedig már arról ír, hogy rátaposott a fékre, miközben kétségbeesetten markolta a kormányt, kitérő választ adott és érdemben nem reagált.

„A mai napig bűnösnek érzem magamat és tudom, hogy bűnös vagyok. Sok hibát csináltam. Ez egy olyan dolog, amit nem lehet feldolgozni. Olyan dolog történt, aminek katasztrófális következményei lettek és vannak is a mai napig. A tárgyalások alatt nem éreztem a súlyát. Olyan volt mint egy rémálom. Most alszok, holnap felkelek és akkor minden rendben van” – magyarázta a YouTube-on megjelenő beszélgetésben.

Noha az áldozatok hozzátartozói az összes tárgyaláson jelen voltak, soha nem mert a szemükbe nézni. Mint mondja, erre ma sem lenne képes, mert annyira érzi a bűntudatot és tudja, hogy mennyire fáj ez nekik, és biztosan nem tudnak neki megbocsájtani. A kamerába nézve azonban üzent nekik.

„Tudom, hogy maguknak nagyon nehéz, de őszintén bocsánatot szeretnék kérni. Nekem idő kellett, hogy ki tudjam ezt magamból hozni, és őszintén megmondani. Komolyan, őszintén bocsánatot kérek” – mondta látszólag megtörve Rezesová.

Az interjú után, pénteken a Blikknek sikerült elérnie telefonon az áldozatok egyik közvetlen családtagját. Kíváncsiak voltunk, hogy látta-e, és ha igen, mit szól a bocsánatkéréshez. A férfi nem akart reagálni rá és csak annyit mondott, hogy túl akarnak már lenni ezen az egészen.

A börtönévekkel kapcsolatban az interjú további részében Rezesová azt mondta, nagyon gyorsan sikerült beilleszkednie.

„Rögtön az elején megértettem, hogy kell viselkedni ahhoz, hogy minden rendben legyen. Senkinek nem kívánom, hogy megtapasztalja azt, amit én láttam és hallottam. Nagyon kevés kell a börtönben ahhoz, hogy az ember bekattanjon” – folytatta.

Érdekesség, hogy a börtönben eltöltött hat év alatt egy naplót is vezetett, amiben szinte minden pillanatáról beszámolt. Bent egyébként gyakran járt misére, könyvjelzőket és terítőket készített.

„A hazatérésem utáni fél évben teljesen rendben voltam, de utána elkezdődött, hogy nem tudtam aludni és rémálmaim voltak. Elkezdtem bezárkózni, nem jártam munkába, ezért felkerestem egy pszichológus, aki diagnosztizálta a poszttraumatikus sokkot. A mai napig járok hozzá” – árulta el.https://pulsembed.eu/p2em/w_FDYqTdo/

Többé nem vezet

A 44 éves nő jelenleg egy hotelben dolgozik menedzserként, a feladata a recepció irányítása. Leszögezte: soha többet nem akar autó volánja mögé ülni.

„A nagyobbik lányom a baleset idején 13 éves volt, ő rögtön megtudta, de a kisebbik, az 5 éves azt gondolta, kórházban vagyok. Akkor tudta meg tőlem, amikor először kiengedtek” – tette hozzá.

Elmondása szerint a börtönben töltött hat év mássá formálta: egyrészt keményebb lett, de közben óvatosabb és érzékenyebbé is vált.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.