A legnagyobb hazai munkaadó cégek közül elsőként a Mészáros Csoport jelentette be: nálunk nem lesz kötelező a vakcina.

Ma megtörtént a sokak által várt, sőt, követelt szigorítás, hiszen november 1-jétől a tömegközlekedés ismét csak maszkban lehetséges, a munkáltatókat pedig új jogosítvánnyal ruházza fel a kormány: kötelezően is elrendelhetik dolgozóinak a Covid elleni védőoltás beadatását, amelyről a munkáltatóknak máris megvan a véleményük. Az eddig ismert szabályok alapján jelen állás szerint akár ki is rúghatják azt, aki nem oltatja be magát. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke már üdvözölte a kormány döntését, sőt, ő további szigorításokat sem tartana túlzásnak.

Telex megkérdezte a legnagyobb hazai munkaadó cégeket, kötelezővé teszik-e az oltást: közülük sokan (a Magyar Posta, a Bosch, a Richter, az Audi és az Auchan) még nem reagáltak, de a Spar, az OTP, a Lidl, a Tesco és a Mol már jelezte, még kivárnak és majd később, a részletszabályok ismeretében hoznak döntést.

A Mészáros Csoport viszont azt válaszolta a lapnak, hogy nem teszi kötelezővé az oltást.

A csaknem huszonötezer munkavállalót foglalkoztató Mészáros Csoport egyelőre nem tervezi, hogy kötelezővé teszi dolgozói számára a koronavírus elleni védőoltást. A cégcsoporthoz tartozó vállalatok – ahogy eddig is – bíznak munkavállalóik felelősségteljes döntésében, hiszen a járvány megfékezése közös érdekünk. Ugyanakkor, az előző három hullámhoz hasonlóan a cégcsoport most is minden óvintézkedést megtesz dolgozói és partnerei érdekében

– írták, majd hangsúlyozták:

„A magyar gazdaság meghatározó szereplőjeként felelősséget érzünk az egészségügyi és szociális szervezetek segítésében is: a Mészáros Csoporthoz tartozó vállalatok eddig összesen 1,2 milliárd forinttal támogatták a járvány elleni védekezést.”

G7 számításai szerint Mészáros Lőrinc lehet az ország legnagyobb munkaadója az állam után.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.