Mészáros Lőrinc nagyon elhúzott Csányi Sándortól a leggazdagabbak listáján

Mészáros Lőrinc nagyon elhúzott Csányi Sándortól a leggazdagabbak listáján

Sharing is caring!

A felcsúti gázszerelő-üzletembernek vagyona már majdnem 480 milliárd forint, Csányié még a 400 milliárdot sem éri el.

Magasan veri már Mészáros Lőrinc az OTP elnökét, Csányi Sándort a Forbes Magazin legfrissebb, az 50 leggazdagabb magyart bemutató listáján.

A felcsúti milliárdos vagyona már eléri a 479,4 milliárd forintot, míg a banktulajdonos ennél 86 milliárddal kevesebbel, 393,4 milliárd forinttal rendelkezik.

Mészáros tőzsdei mamutcégét, az Opus Globalt alaposan megrángatta a koronavírus , de az árfolyam az év végére visszakapaszkodott, a tőzsdén kívüli érdekeltségei pedig tovább arattak.

A Forbes szerint a jövőben Mészáros még jobb időkre számíthat, hiszen üzletileg érdekelt Paks II. építésében, a kínai óriáshitellel készülő Budapest–Belgrád-vasútvonal projektjében és a három pénzintézet összeolvadásával létrejövő bankholdingban is. Ezzel egyébként egy olyan pénzintézet jön létre, ami közel kétmilliós ügyfélkörével a második legnagyobb lesz a Csányi-féle OTP mögött.

A lista harmadik helyére a leginkább a Wallis csoportról ismert, főleg ingatlanban utazó Veres Tibor futott be. Érdekeltsége, a Wing Magyarország legnagyobb ingatlanos cége, és már nemcsak a magyar piacon erős, a lengyel Echo Investment többségi részesedésének felvásárlásával is komoly régiós pozíciókat szerzett.

Érdekesség, hogy a 10 leggazdagabb magyar között két orosz is szerepel: Rahimkulov Timur (4. hely) 257 milliárd, testvére, Ruszlan (7. hely) pedig 240 milliárd forint vagyonnal büszkélkedhet.

Apjuk, Megdet Rahimkulov a rendszerváltozás után a Gazprom képviselőjeként érkezett Magyarországra, és hamarosan óriási befolyásra tett szert az energetikai és a bankszektorban egyaránt. Ő mára visszaköltözött Oroszországba, tíz éve vagyona alapját főként OTP- és Mol-részvényei adták. Vagyona az amerikai Forbes szerint körülbelül 1,4 milliárd dollárra (több mint 560 milliárd forintra) rúg.

Az ötödik helyen az erotikus szolgáltatásokat kínáló cégekből meggazdagodott Gattyán György, míg a hatodikon az MPF Industry Group főrészvényese, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének társelnöke, a magyar Nemzetgazdasági Miniszter tanácsadója, Felcsuti Zsolt áll.

Befért az első tízbe Demján Sándor özvegye és családja, és bár a vagyon apadni látszik, azért megelőzik Szíjj Lászlót, a néhány év alatt a legnagyobb útépítővé nőtt Duna Aszfalt tulajdonosát, aki tavaly azzal került be a hírekbe, hogy az ő jachtján nyaralt feleségével Szijjártó Péter külügyminiszter.

A leggazdagabbak becsült vagyona 2020-ban:

1. Mészáros Lőrinc és családja 479,4 milliárd forint

2. Csányi Sándor 393,4 milliárd

3. Veres Tibor 258,6 milliárd

4. Rahimkulov Timur 257 milliárd

5. Felcsuti Zsolt 246,1 milliárd

6. Gattyán György 245,6 milliárd

7. Rahimkulov Ruszlan 240 milliárd

8. Demján Sándorné és családja 214,3 milliárd

9. Szíjj László 184,4 milliárd

10. Széles Gábor 146 milliárd

Bige Lászlót újabb ügyben vádolták meg hűtlen kezeléssel, de a műtrágyakirály cégcsoportja, a Nitrogénművek eredményén ez egyáltalán nem látszott meg, sőt a Forbes közlése alapján javultak a paraméterei. 115 milliárdos vagyonnal jelenleg a 12. helyen áll.

Garancsi István, a miniszterelnök barátja 66,7 milliárd forintos becsült vagyonnal a lista 23. helyére tudott felkerülni. Ő tavaly a soproni kaszinója mellé, megszerezte az öt fővárosi játékterem-koncessziót is, és Szalay-Bobrovniczky Kristóffal együtt a néhai Andy Vajna kaszinóbirodalmának tulajdonosa lett. A csoport ontja a pénzt, legalábbis tavaly 32,8 milliárdos forgalomból 11,7 milliárdos profitot csinált.

Nem tűnt el a leggazdagabbak közül a miniszterelnökkel 2015-ben látványosan szakító, egykor a Fidesz gazdasági főemberének számító Simicska Lajos sem: ő jelenleg 39 milliárdra becsült vagyonnal a 37. helyen áll.

Andy Vajna özvegyétől, Vajna Tímeától májusban Garancsi és Szalay-Bobrovniczky megvásárolta a holding legértékesebb szeletét, a kaszinókat. A Forbes becslése szerint 15-16 milliárd forintos üzletről lehetett szó. Ezzel a filmproducer özvegyének vagyona megközelítőleg 38,6 milliárd forintot tesz ki, ami a lista 41. helyére elegendő.

Az ismertebb nevek közül szerepel még a listán Váradi József, a Wizz Air tulajdonosa, Schmitt Mária, a Terror Háza igazgatója 35,1 milliárddal és Hernádi Zsolt, a MOL vezérigazgatója 28,7 milliárd forintos vagyonnal.

via 24.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük