Egyetlen véraláfutással megúszta Ann Hodges, hogy meteor csapódott belé. A 34 éves nő az egyetlen olyan személy a történelemben, aki túlélt egy ilyen esetet.

Délutáni szunyókájához készülve feküdt ágyba a 34 éves Ann Hodges, amikor egy szikladarab szakította át az Alabama állambéli Oak Grove városkában lévő otthonának mennyezetét.

Nem volt nagy darab, egy grapefruit-méretű csupán, mégis biztos halált jelentett volna, ha eltalálja. Az 5,5 kilós kő azonban a rádiójára esett, onnan gelert kapva pedig a csipőjére pattant. A meteor még forró volt, de szerencsére – bár hatalmas volt a folt – egy véraláfutáson kívül a nőnek semmi baja nem esett.

Az űrből érkezett követ múzeumban őrzik / Fotó: University of Alabama

A fényesen izzó, vörös valaminek több szemtanúja is volt, sokan gyertyalánghoz hasonlították, Hodges szomszédai még egy barna felhőt is látni véltek a csóva alján. Mivel az eset 1954. november 30-án történt, a hidegháború kellős közepén, sokan a szovjetek rakétatámadásának hitték. Annyian szaladták át Ann Hodgeshoz, hogy amikor férje, Eugene hazaért, szabályosan tülekednie kellett a kíváncsiskodó szomszédok között.

Előbb, mivel sokan látták, hogy kőről van szó, a geológusokat riasztották, ők állapították meg, hogy az pontosan micsoda. A történteket aztán a NASA vizsgálatai is megerősítették, a meteor a légkörben szétrobbant nagyobb égitestből származott.

Ann testén hatalmas véraláfutás keletkezett / Fotó: University of Alabama

Ann szerette volna megtartani emlékbe a kődarabot – mondván, Isten neki szánta, hisz őt találta el -, de a ház tulajdonosa, magának követelte, hiszen az ő ingatlanába érkezett az égi objektum, Ann ott csak bérlő volt.

Végül peres úton megegyeztek: a tulajdonos 500 dollárért lemondott a meteoritról. Csak az egész procedúra annyira elhúzódott, hogy mire a Ann rendelkezhetett az égi kővel, már kevseket érdekelt és nem tudták jó áron eladni. Így végül 1956-ban az Alabamai Természettudományi Múzeumba vitték, azóta is ott van – Ann után Hodges Meteornak nevezték el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.