Minden, amit a koronavírus otthoni kezeléséről tudni kell

Minden, amit a koronavírus otthoni kezeléséről tudni kell

Sharing is caring!

Mit tegyünk, ha koronavírusosan otthon próbálunk meggyógyulni? Milyen gyógyszereket, vitaminokat szedjünk, mikor hívjunk mentőt? A Magyar Orvosi Kamara honlapjára feltöltött videóban dr. Jáksó Krisztián, a pécsi Koronavírus Ellátó Központ intenzív osztályának klinikai főorvosa válaszolta meg a fontos kérdéseket.

Milyen lázcsillapító szedhető?

Csak akkor vegyünk be lázcsillapítót, ha tartósan 38 fok fölött van a testhőmérsékletünk. A lázcsillapítók közül bármelyik jó, lehet paracetamol-, metamizol-, ibuprofenalapú is.

Használnak a köptetők?

A koronavírus kimondottan száraz, jellegzetes köhögéssel jár. A túlzott köhögést lehet csillapítani, azonban nem szabad a kezdeti időszaktól kezdve köptetőt szedni. Fel nem szakadó hurutos köhögés esetén a háziorvost érdemes megkeresni és az ő tanácsát követni.

Milyen vitamin ajánlott?

Otthon lehet napi egy-kétszer ezer milligramm C-vitamint és kétezer nemzetközi egységnyi D-vitamint szedni.

Jó a párásítás?

Otthon semmiképpen nem ajánlott a levegő párásítása! A Covid–19 egy cseppfertőzéssel terjedő vírus, aminek fertőző- és életben maradási képessége erősebb az influenzánál. A párásítás cseppképződéssel jár, sokszorosára növeli a vírusszóródását.

Illóolaj segíthet?

Az illóolajok egy része irritálja a légutakat, ami ez esetben nem szerencsés.

Kell bevenni vérhígítót?

A vérhígító használata komoly odafigyelést igényel. Egyetlenegy, akárcsak megelőző dózis is komoly vérzésveszélyt okozhat emberekben. Csakis háziorvos utasítására és engedélyével használjuk!

Mikor szükséges mentőt hívni?

A betegség kezdetekor a háziorvossal érdemes fölvenni és aztán rendszeresen tartani a kapcsolatot. Van azonban néhány olyan helyzet, amikor kórházba kell kerülnie a betegnek. Így például ha valakinek nagyon alacsonyra esik a vérnyomása, zavarttá válik, esetleg olyan fáradékony lesz, amely a normál életvitelt is gátolja. Ilyen az is, ha olyan magas láza vagy erős köhögése van, amit otthoni gyógyszerekkel nem tud csillapítani.

Hogyan lehet feküdni?

Nem az alvás és pihenés mennyisége és a minősége, hanem a technikája a legfontosabb. Próbáljon hasra fordulva pihenni mindenki, még a lázas köhögő is. Ha testhelyzetet váltunk, próbáljunk legalább oldalra, jobbra-balra fordulva feküdni.

El kell különíteni a beteget

Az alvó- és a tisztálkodóhelyiségek használatát próbáljuk elkülöníteni, ha lehet. Sűrűn kell fertőtleníteni a közösen használt fürdőszobát, vécét. A vizeletben és a székletben a vírus fertőzőképes formában ürül és minden egyes öblítésnél szétszóródhat. Sokat szellőztessünk, minél kevesebb legyen a pára a vizes helyiségekben. Ne legyen közös vízzel, nedvességgel érintkező textíliánk, például törölköző, konyharuha a beteggel. Minél magasabb hőfokon mossunk, de legjobb, ha utána vasalunk is.

Indirekt/Blikk

Facebook Comments