Tokió – Megdolgozott érte és mindent megtett azért Szilágyi Áron, hogy sporttörténelmet írjon, első férfikardozóként három egyéni olimpiai aranyérmet szerzett.

A 2012-es londoni és a 2016-os riói ötkarikás játékok után idén, Tokióban is maga mögé utasította a teljes mezőnyt.

A rengeteg edzés mellett rendszeresen járt pszichológushoz, hogy ne csak fizikálisan, mentálisan is csúcsformában legyen a nagy versenyeken. Emellett kevesen tudják, de a zene is hozzájárult a szenzációs sikeréhez: másfél éve tanul dobolni, hogy fejlessze a koncentrációs és a koordinációs képességeit, s ezáltal még jobbá váljon a páston.

– Áron minden héten jár hozzám dobolni. Az a célunk, hogy a páston még élesebb és összetettebb legyen a mozgása, a koordinációs fejlesztés pedig segítheti ebben – nyilatkozta lapunknak Lázár Tibor, az Occam Dobiskola vezetője és tanára – Olyan feladatsorokat végez, amelyek által a koncentrációs képessége is javulhat. Egyébként nagyon ügyes dobos. Nem tudom, szeretne-e a jövőben a zenével foglalkozni, de az érzéke és a tehetsége megvan hozzá.

A zenetanár otthon, a tévé előtt ülve izgulta végig Szilágyi asszóit.

– Zseniális teljesítményt nyújtott. Csúcsformában utazott ki az olimpiára, fizikálisan és mentálisan is elképesztően erős volt. Biztosra vettem, hogy remekül szerepel majd Tokióban. A döntő különösen hidegrázós volt. Hihetetlen magabiztossággal menetelt végig – tette hozzá Lázár. – Egymást követő három olimpián lett aranyérmes, nehéz jelzőket találni a teljesítményére.

﷯Szilágyi (balra) másfél éve, minden héten dobol Lázár Tiborral

Szilágyi produkciója annak fényében különösen dicséretes, hogy a verseny előtti körülmények egyáltalán nem voltak ideálisak számára. Rosszul aludt, körülbelül két órát fent volt az éjszaka közepén, reggel pedig a szokásos kávéját sem tudta meginni. Ennek ellenére ismét csúcsra ért, elképesztően magabiztos vívással.

– Elsőre el sem hittem, hogy nyertem, és továbbra is nehéz felfogni, hogy háromszoros győztes vagyok. Nehéz különbséget tenni a három siker között, Londonban még nagyon fiatal voltam, Rióba és Tokióba viszont már úgy érkeztem, hogy tudtam, mi kell a győzelemhez. Úgyhogy ezek talán könnyebbek voltak – értékelt Szilágyi Áron, aki a magyar csapat első érmét szerezte az ázsiai eseményen.https://e2763ccc18b406751cf7750daff6da03.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Szilágyi Áron 2012 és 2016 után﷯2021-ben is megnyerte a kardvívók egyéni olimpiai versenyét / Fotó: GettyImages

Előkelő társaságba került

Szilágyi Áron a huszonegyedik háromszoros olimpia bajnok magyar sportoló. Korábban ők tripláztak: Balczó András, Berczelly Tibor, Fenyvesi Csaba, Kabos Endre, Rajcsányi László (vívás), Benedek Tibor, Biros Péter, Gyarmati Dezső, Kárpáti György, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Molnár Tamás, Szécsi Zoltán (vízilabda), Hosszú Katinka (úszás), Dusev-Janics Natasa, Kammerer Zoltán, Kovács Katalin, Storcz Botond, Szabó Gabriella (kajak-kenu), Papp László (ökölvívás).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük