Márciustól bruttó 5,2 millió forintra emelkedik az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének fizetése és ezzel Domokos László lesz a legjobban kereső állami tisztségviselő.

24.hu értesülései szerint a közgazdász fizetése ezzel meg fogja haladni Matolcsy György 5 millió forintos havi illetményét is, amivel eddig a jegybankelnök a piramis csúcsán állt. De ki is Domokos László? A jelenlegi ÁSZ-elnök állami karrierje 1990 óta meredeken ível felfelé, hiszen gazdasági ügyekért felelős alpolgármesterként indult, ám az 1994-es önkormányzati választásokon már bejutott Békéscsaba képviselő-testületébe, majd 1998 és 2010 között Szarvas térségében négyszer választották meg országgyűlési képviselőnek.

1998-tól négy évig már a Fidesz parlamenti frakciójának frakcióvezető-helyettese és a gazdasági kabinet vezetője volt, 2001-2006 között a költségvetési és pénzügyi bizottság, majd 2010-ig a költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság alelnöke volt, mielőtt azév júliusában megválasztották az Állami Számvevőszék elnökének.

2010-ben a kormányváltás után a Fidesz első intézkedéseinek egyike volt, hogy bruttó 2 millió forintos alapbérplafont vezettek be az állami szférában. Ezt a tilalmat azonban 2015-ben érdekes módon pont Domokos László javaslatára oldották fel. Ezután a pénzügyi szektor állami tulajdonú cégeinél 5, az energiaszolgáltatóknál 4, a többi társaságnál 3 millió forint lett a felső fizetési határt.

Domokos bére 2016-ban még „csak” 2,2 millió forint volt, ám 2019-ben egy módosító javaslat után már közel 4 millióra nőtt a havi fizetése. Ráadásul amíg az MNB elnökének 5 milliós fizetését a jegybanktörvényben rögzítették, addig az ÁSZ-elnök illetménye évről évre automatikusan együtt emelkedik az átlagkeresetekkel, így jövőre már a számvevőszék alelnökei, többek között a nemrég kinevezett Karas Mónika is jobban keres majd, mint Matolcsy.

Matolcsy György, az MNB elnöke (k) és Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke (j) a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által rendezett Lámfalussy Lectures Konferencián Budapesten 2020. január 20-án / Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Scharle Ágóta, a Budapest Intézet foglalkoztatáspolitikával, munkaerőpiaccal és kormányzati hatékonysággal foglalkozó vezető kutatója a Blikknek általánosságban annyit tudott mondani, hogy olyan munkakörökben, ahol a vezetők nagy hatalommal rendelkeznek és fennáll a megvesztegetés kockázata, ott érdemes az állami hivatalnokokat jól megfizetni. Ez érvényes a rendőrségre, az ügyészségre, a parlamenti képviselőkre és olyan állami vezetőkre, akiknek hatalma van a cégek profitabilitását vagy a helyzetét javítani. Azt azonban például ő sem érti, hogy pont a Magyar Nemzeti Bank elnökének jár a legmagasabb állami fizetés.

Idén már az Alkotmánybíróság elnökének, Sulyok Tamásnak is 4,76 millió forint a fizetése, és ha a bírák jövőre öt százaléknál nagyobb emelést kapnak, 2023-ban ő is beelőzheti a jegybankvezért. A jelenleg közel négymilliós fizetésével Polt Péter legfőbb ügyész, Varga Zs. András Kúria-elnök, valamint Senyei György Barna, az Országos Bírósági Hivatal elnöke két év múlva szárnyalhatja túl az MNB elnökét.

Viszont ha időközben néhány kormánypárti képviselő magasabb fizetést javasol, akkor csak módosítani kell az MNB-vezetők fizetésére vonatkozó jogszabályt. Ha azonban nem változtatnak, és marad az évi tízszázalékos átlagkereset-növekedés, akkor 2025-re már a köztársasági elnöki illetmény (nagy valószínűséggel Novák Kataliné) is utolérheti a jegybankelnökét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.