Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója szerint Ukrajnában már kritikusan alacsony a kórházak orvosi oxigénellátása, ami nem csak a háborús sebesültek, de a koronavírussal fertőzöttek és más betegek kezelését is nehezíti.

Attól függetlenül, hogy a szomszédos Ukrajnában épp olyan háború zajlik, ami a második világháború óta nem, ez nem jelenti azt, hogy a koronavírus-járvány megszűnt volna. Ukrajna egészségügyi minisztere is erre hívta fel a figyelmet egy interjúban.

A koronavírus nem tűnt el. Csak egy világjárvány van a világon, semmi sem tűnt el, annak ellenére, hogy most nem ez a téma szerepel a címlapokon

– idézi a Guardian Viktor Ljasko az 1+1 nevű tévécsatornának tett nyilatkozatát.

Ljasko azt mondta, egyelőre továbbra is ellátják oxigénnel a covidosokat kezelő kórházakat, illetve vakcinából is van elég, ám a háború miatt az oltási kampányban logisztikai problémák merültek fel.

Dr. Mike Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egészségügyi vészhelyzeti program ügyvezető igazgatója egy sajtótájékoztatón ma azt mondta, a jelenlegi ukrajnai háborús helyzet könnyebbé teszi az országban – sőt, a menekülteknek oltalmat adó államokban is – a Covid-19 terjedését.

A fertőző betegségek robbanásszerű terjedését mindig elősegíti, amikor egy társadalom létébe ilyen beavatkozás történik, mint most, amikor milliónyi embert kényszerül arra, hogy elhagyják a hazájukat

– mondta a szakember, aki szerint az ukrán menekültek éppen csak össze tudtak csomagolni, ráadásul zaklatottak, éhesek, kialvatlanok, ilyen állapotban pedig a szerveztük már alapból sokkal sérülékenyebb és fogékonyabb a fertőzésre, betegségekre.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz a WHO főtitkára is aggodalmát fejezte ki az ukrajnai egészségügyi intézményeket ért támadásokkal kapcsolatban. A szakember azt mondta, hogy a világszervezet már dolgozik az egészségügyi létesítmények és egészségügyi dolgozók elleni támadásokról szóló jelentések ellenőrzésén, és kijelentette, hogy az ilyen támadások „sértik a nemzetközi humanitárius jogot”.

A WHO megerősítette, hogy múlt héten az egyik ukrajnai kórházat nehézfegyverekkel támadták meg, a támadásban négy ember meghalt és tízen megsebesültek, köztük hat egészségügyi dolgozó

– mondta a WHO vezetője, aki kiemelte: Ukrajnában már kritikusan alacsony a kórházakban az orvosi oxigénellátása, ami nem csak a háború sebesültjeinek, de a koronavírussal fertőzöttek és más betegek kezelését is nehezíti. Eddig már legalább három nagy oxigénüzem bezárt és jelenleg keresik a megoldást, hogy az Ukrajnával szomszédos országokból tudják biztosítani az orvosi oxigén pótlását.

Gebrejeszusz főigazgató egy logisztikai folyosó kialakítását javasolja, melyen keresztül az oxigénszállítmányok biztonságosan juthatnának el Ukrajnába. Ryan szerint pedig a múlt héten 2000 embernek volt szüksége oxigénre súlyos koronavírus-fertőzés miatt, de ez a szám a kirobbanó háború óta jócskán emelkedhetett olyanokkal, akik nem a Covid-19 miatt szorulnak lélegeztetésre.

Az oxigén nem csak a koronavírus esetében életmentő, hanem minden másban is. És ha szükség van rá, akkor szükség van rá, nem lehet vele várni holnapig, vagy a jövő hétig. Nem lehet várólistára tenni embereket az oxigénért, nem lehet érte sorban állni. Az oxigén az azonnali életmentéshez kell, mert ha nem jut hozzá egy ember, szükségtelenül meghal

– mondta Ryan.

A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint egyébként Ukrajna február 4-én rekordszámú, több mint 45 ezer új fertőzöttet regisztrált, az ország lakosságának pedig mindössze a 34 százaléka számít teljesen oltottnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.