Fontos változás lépett hatályba januártól: a fogyasztási hitelek maximális teljes hiteldíjmutatója másfél százalékkal emelkedett. Összefoglaltuk, mire számíthatnak az igénylők 2022-ben, ha kisebb összegű hitelt szeretnének felvenni, avagy hitelkártyával szeretnének vásárolni.

Másfél százalékponttal emelkedett a teljes hiteldíjmutató (thm) maximuma: január 1-jétől akár 26,1 százalék is lehet a szabad felhasználású személyi kölcsönök thm-je. A záloghitelek, hitelkártyák és folyószámlahitelek hiteldíjmutatója pedig öt év után ismét 40 százalék fölé is emelkedhet – derül ki a Bank360.hu szakértőinek elemzéséből.

teljes hiteldíjmutató azt mutatja meg, hogy a hitel teljes díja mekkora a hitel teljes összegéhez képest. Ez az érték minden esetben százalékos formában van megadva. A bankok által megszabható thm maximum mértéke félévente változhat attól függően, hogy mekkora a jegybanki alapkamat. Utóbbit a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa határozza meg minden hónapban.

A törvény szerint „az érintett naptári félévet megelőző hónap első napján érvényes jegybanki alapkamat” az irányadó, vagyis a 2022. január 1. és június 30. közötti időszakban érvényes maximum thm-hez azt kell megnézni, hogy 2021. december 1-jén mennyi volt az alapkamat. Ez érték 2,1 százalék, ehhez kell a bankoknak igazodniuk az árazásnál. A hitel típusától függően ehhez legfeljebb 24, illetve 39 százalékot adhatnak hozzá.

személyi hiteleknél és a gyorskölcsönöknél az alapkamathoz 24 százalékot, az áruhitelek, folyószámlahitelek, záloghitelek és hitelkártyák esetében pedig 39 százalékot adhatnak hozzá legfeljebb. Így az ügyfelek maximum 26,1, illetve 41,1 százalékos thm-mel találkozhatnak januártól.

A legtöbb bank ennél jóval olcsóbb

A gyakorlatban szerencsére a maximum thm-nél jelentősen kedvezőbb árazással is találkozhatunk, ha ilyen kölcsönöket akarunk felvenni. Egymillió forint szabad felhasználású kölcsön igénylése esetén, 36 hónapos futamidővel és havi nettó 150 ezer forintos jövedelemmel számolva nagy a különbség az elérhető ajánlatok között. Van olyan hitelintézet, ahol a thm mindössze 11,73 százalék, míg máshol akár 24,60 százalékossal is találkozhatunk.

(A legfrissebb hírek itt)

Ha összehasonlítjuk a két kölcsönt, akkor ez a havi törlesztőrészletben közel hétezer forint különbséget jelent, mivel az olcsóbb hitelért havonta 33 ezer forint körüli összeget kell fizetni, a drágábbért pedig 39 500 forintot. Ha a 36 hónapos futamidőre számoljuk a különbség, akkor több mint 200 ezer forintot kapunk: ennyivel drágább a magasabb thm-mel igényelhető személyi hitel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.