Nagy a baj Belgiumban: dolgozniuk kell már a koronavírusos orvosoknak is

Nagy a baj Belgiumban: dolgozniuk kell már a koronavírusos orvosoknak is

Sharing is caring!

A jelek szerint Belgium a koronavírus-járvány európai második hullámának egyik legsúlyosabb gócpontja. Ezt igazolja, hogy hétfőn már attól tartottak, hogy megtelhet az összes intenzív ágy az országban. Akadnak más gondok is: így például egy másik, kritikus erőforrásból még hamarabb kifogyhatnak, nevezetesen az orvosokból.

Akkora a baj, hogy Liege városában már azt kérik az orvosoktól, akkor is folytassák a munkát, ha ők maguk is megfertőződtek. Az egészségügyi dolgozók negyede már fertőzött Liege-ben. Annyira rossz a helyzet, hogy aktuálisan minden harmadik elvégzett vírusteszt pozitív, ami egyértelmű jele annak, hogy nem elégséges a tesztkapacitás. A liege-i kórházakban minden, halasztható műtétet máskorra időzítettek, és már más városokba irányítják a betegeket.

A BBC beszámolója szerint immár tíz kórházban kérik azokat az orvosokat, akik igazoltan fertőzöttek, de tünetmentesek, hogy ne függesszék fel a munkájukat.

„Nem volt más választásunk, máskülönben napokon belül összeomlott volna az egészségügyi ellátórendszer” –nyilatkozta Philippe Devos, a Belga Orvosi Szövetségek Társulása szervezet vezetője. Hozzátette: pontosan tudják, hogy a fertőzött orvosok munkában tartása növeli annak kockázatát, hogy megfertőzik a pácienseiket.

Indirekt/Blikk

Facebook Comments