Nagy rossz hír: sokáig megmaradnak a koronavírus utóhatásai a gyógyultaknál

Nagy rossz hír: sokáig megmaradnak a koronavírus utóhatásai a gyógyultaknál

Sharing is caring!

Súlyosabb és gyakoribb szövődményeket okozhat a koronavírus a korábban gondoltnál a brit állami kutatóintézet szerint. A Covid veszélyes utóhatásaival kapcsolatban a magyar hatóságok még nem nyilatkoztak, és nagyon keveset lehet tudni arról is, ki és hogyan szűri itthon az ilyen eseteket.

Joggal érezheti magát szerencsésnek, aki a megfertőződés után különösebb viszontagságok nélkül kigyógyul a koronavírusból. A felgyógyulást mutató negatív vírusteszt azonban sajnos nem jelenti azt, hogy minden veszély elmúlt.

A koronavírus utóhatásairól a brit Nemzeti Egészségügyi Kutatóintézet (NIHR) tett közzé igen riasztó megállapításokat a legfrissebb kutatásaik alapján. Eszerint sokan hiába gyógyulnak ki magából a fertőzésből, súlyos és hosszan tartó egészségügyi problémákkal kell még szembenézniük. Ezek többek között

  • a légzőrendszer
  • az agy
  • a szív és a keringési rendszer
  • az emésztési rendszer
  • a vese
  • a máj
  • és a bőr

esetenként igen komoly károsodását jelentik. A tanulmányban „tartós covid” betegségnek nevezték el a jelenséget.

Az NIHR kutatói szerint a tünetek életkortól függetlenül jelenhetnek meg, és azoknál is súlyos károsodásokat okozhat, akik az elsődleges vírusfertőzésen látszólag könnyedén – akár otthon, kórházi kezelés nélkül – átesnek.

A „tartós Covid”-ban (Ongoing vagy Long Covid) szenvedők állapota gyakran – és nehezen megmagyarázható módon – ingadozik. Előfordul, hogy bizonyos szervekben a tünetek enyhülnek, ám megjelennek egy másikban. Nem találtak még megfejtést arra a kérdésre, hogy ez az állapot meddig tarthat, és mi hozhatja el a teljes gyógyulást.

– A lehetséges tünetek listája véget nem érő, érinti az agyat és az összes testrészt. Sokan számoltak be arról, hogy a kezdeti fertőzés után hónapokig képtelenek voltak dolgozni, tanulni, vagy ellátni szeretteiket – mondta a kutatásban részt vevő Dr. Elaine Maxwell, aki szerint ugyanennyire megterhelő a páciensek számára, hogy tapasztalat híján nem lehet megmondani, mikor gyógyulnak ki a tünetekből – vagy hogy kigyógyulnak-e egy nap egyáltalán. A WHO szerint a SARS nevű, 2003-ban megjelent koronavírus esetében a páciensek 40 százaléka még három és fél évvel később sem tudta utolérni önmagát.

“Tartós Covid-ban” szenvedő embereik tucatja számoltak be állapotukról az alábbi videóban:

A „tartós Covid” tünetei olyan sokfélék lehetnek, hogy az a pontos diagnózis felállítását ugyanúgy megnehezíti, mint a szakszerű kezelést. Utóbbit különösen azok esetében, akik a koronavírus-fertőzésen tünet nélkül estek át, és főleg, akiket le sem teszteltek. A WHO szerint a 18 és 35 év közötti, alapbetegségekkel nem bíró fertőzötteknek nem kevesebb, mint 20 százaléka számolt be elhúzódó tünetekről.

Az NIHR kutatói kiemelték: vizsgálataik még korai szakaszban vannak, bizonyítékaik viszont megalapozottak. Éppen azért hozták ezeket a szokásosnál korábban nyilvánosságra, hogy felhívják a betegek figyelmét is arra, hogy bizonyos tünetek jelentkezése lehet, hogy egyáltalán nem véletlen.

– Azt szeretnénk, hogy mindenki, aki ezt olvassa, dolgozzon össze velünk, hogy mindannyian jobban megértsük a Covid-19 működését, és segíteni tudjunk a pácienseknek – írták.

Indirekt/Blikk

Facebook Comments