Nagy változás jön: eltűnik az A+ jelölés a hűtőkről és a mosógépekről – ezért lesz ez jó nekünk

Nagy változás jön: eltűnik az A+ jelölés a hűtőkről és a mosógépekről – ezért lesz ez jó nekünk

Sharing is caring!

Az energiacímkék érthetőbbé tétele érdekében az Európai Unió két évvel ezelőtt a korszerűsítésük mellett döntött.

Az új címkéket jövő hónap elsejétől kell elhelyezni a boltok által kínált mosogató-, mosó- és szárítóval kombinált mosógépeken, hűtőszekrényeken, fagyasztókon, borhűtőkön, világítótesteken és elektronikus kijelzőkön (pl. monitorokon).

(A legfrissebb hírek itt)

Megszűnnek a pluszok

A fő változás az A+, A++ és A+++ osztályok elhagyása és az A-G skálához való visszatérés. Tehát a legtakarékosabb termék az „A” osztályú jelölést, a legkevésbé gazdaságos pedig a „G” osztályút fogja kapni. A 2021. március 1-től hatályba lépő szigorúbb szabályozások következtében egy jelenleg A+++ energiaosztályú mosó-szárító gép akár D besorolást is kaphat majd.

Nem lesz gond az összehasonlítás

Az új energiacímkék nemcsak az áram-, hanem például a vízfogyasztásról, zajkibocsátásról is tájékoztatnak. Ezeket egyszerű grafikai jelölések mutatják, megkönnyítve a termékek összehasonlítását. A mosogatógépek, a mosógépek kapcsán új mérési módszert is bevezettek: 100 mosási/tisztítási/szárítási ciklusra számítva adják meg a fogyasztást.

Gyűjtsünk egy jobb gépre

Egy kis odafigyeléssel természetesen a kevésbé takarékos háztartási gépek energiafogyasztását is csökkenthetjük. Ahhoz, hogy hamarabb összejöjjön a pénz egy modernebb készülékre, érdemes megfogadni például az alábbi jó tanácsokat.

l Mosógépünket csak akkor indítsuk el, ha tele tudjuk pakolni. Ha van a mosógépünkön rövid program, azt használjuk a normál szennyezettségű ruhákhoz. Csakis akkor indítsunk előmosást, ha igazán szükséges. Ha csak néhány ruhadarab szennyezett, kezeljük a foltokat külön.

Jó tudni: egy 30 fokos mosással 60% energiát takaríthatunk meg egy 60 fokoshoz képest.

l A hűtőszekrényt, fagyasztót is érdemes minél jobban megpakolni, a nagyobb mennyiségű élelmiszer jobban tartja a hideget. A hűtőtérben az energiafogyasztás és az élelmiszer-biztonság szempontjából is 5-6, a fagyasztóban –18 fok az ideális, ennél erősebb hűtésre állítani felesleges pazarlást jelent.

Jó tudni: a megfelelő szellőzés 10% energiamegtakarítást is jelenthet, ezért legalább 5 centire állítsuk a készüléket a hátsó faltól.

Ellenőrizzük a fogyasztást

Ha nem tudjuk, hogy a mosógép melyik programmal a legtakarékosabb, használjunk fogyasztásmérőt. Pár ezer forintért kapható olyan készülék, amely dugaljba csatlakoztatva, beállítható áramtarifával méri és kiszámolja a fogyasztást.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük