Thorax tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok, akiknek genetikai hajlamuk van a dohányzásra, tízszer nagyobb eséllyel halnak meg a koronavírus-fertőzés következtében, mint azok, akiknek nincs ilyen hajlamuk – írja az IFL Science. A tanulmány szerzői azt is megállapították, hogy a dohányzás jelentősen növeli az ember esélyét arra, hogy megfertőződjön a vírussal és kórházba kerüljön.

Korábban nem sikerült olyan biológiai mechanizmusokat feltárni, amelyek felelősek lehetnek ezért a tendenciáért. Az elmélet ugyanis nem új, és megfigyelésen alapuló tanulmányokkal már többször bebizonyították, hiányzott azonban egy komolyabb kutatás arra, pontosan mi is az összefüggés a dohányzás és a súlyos COVID-19 között.

Az Oxfordi Egyetem kutatói most a megfigyelési adatokat genetikai szűrésekkel kombinálták, és több mint 420 ezer embert vizsgáltak meg ilyen szempontból. Megállapították, hogy

a dohányosok 80 százalékkal nagyobb eséllyel kerülnek kórházba koronavírus-fertőzés során, mint azok, akik nem cigiznek.

A halálozási arány is szorosan kötődött a dohányzási szokásokhoz: a napi 1-9 cigarettát elszívó személyek 2,14-szer nagyobb valószínűséggel halnak meg a vírus miatt, mint a nemdohányzók. A napi 10-19 szál között szívó emberek 5,91-szer nagyobb valószínűséggel hunytak el a fertőzéstől, míg azok halálozásának esélye, akik naponta több mint 20 cigarettát szívtak, több mint hatszorosára nőtt.

A kutatók 280 ezer ember génjeit is megvizsgálták, és azt találták, hogy a dohányzásra való genetikai hajlamosság is befolyásolja a COVID-19 kimenetét. Az ilyen génvariánsokkal rendelkező személyek 45 százalékkal nagyobb eséllyel kapták el a vírust, és 60 százalékkal nagyobb eséllyel kerültek kórházba, mint azok, akik  nem voltak genetikailag hajlamosabbak a dohányzásra.

Ezenkívül a súlyosabb dohányzáshoz kapcsolódó génekkel rendelkezők 2,5-szeres eséllyel kapták el a vírust. Az ilyen genetikai változatokat hordozó személyek ötször nagyobb valószínűséggel kerültek kórházba, és tízszer nagyobb valószínűséggel haltak meg fertőzés esetén.

v

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.