Egy több mint 180 ezer ember bevonásával készült vizsgálat eredménye azt mutatja, hogy azoknál, akik átestek a koronavírus-fertőzésen – akár csak enyhe tünetekkel is – akár egy évvel később is megnövekedhet a cukorbetegség kialakulásának kockázata.

The Lancet Diabetes & Endocrinology című tudományos lapban megjelent eredmény összhangban van azokkal a korábbi tanulmányokkal, amelyek korábban szintén arra jutottak, hogy hónapokkal a fertőzés után megnő az esély a diabétesz kialakulására.

Ziyad Al-Aly, a tanulmány társszerzője szerint az egészségügyi rendszerek nem biztos, hogy felkészültek arra, hogy a koronavírus-járvány utóhatásait is kezelni tudják – olvasható a Nature-ben.

A szakember és társa, Yan Xie több mint 180 ezer olyan ember egészségügyi adatait vizsgálta meg, akik miután megfertőződtek a koronavírussal, legalább még egy hónapig éltek. Az ő egészségügyi adataikat ezután két csoport adataival vetették össze: mindkét csoport 4 millió olyan embert foglalt magában, akik nem kapták el a koronavírust.

A két szakember korábban hasonló módszerrel mutatta ki, hogy a koronavírus növelheti a vesebetegség, a szívelégtelenség és a stroke kockázatát.

A vizsgálat kimutatta, hogy a fertőzötteknél 40 százalékkal nagyobb az esély a cukorbetegség kialakulására akár egy évvel a fertőződés után is, mint a kontrollcsoport tagjainál.

A csoportban minden 1000 emberből 13-nál diagnosztizáltak cukorbetegséget. Ezek szinte kivétel nélkül 2-es típusú cukorbetegséget jelentettek, amelynél a szervezet rezisztenssé válik az inzulinra, vagy nem termel belőle elegendőt.

A tanulmány azt is megállapította, hogy a cukorbetegség kialakulásának kockázata a Covid–19-fertőzés súlyosságával együtt nőtt. A kórházban vagy intenzív osztályon kezelteknél például azt tapasztalták, hogy háromszor nagyobb eséllyel alakul ki a cukorbetegség, mint a kontrollcsoport tagjainál.

De azok sem nyugodhatnak meg, akik közepes vagy enyhe tünetekkel vészelték át a fertőzést: még náluk is azt találták a szakemberek, hogy 1000 emberből 8-nál alakult ki cukorbetegség egy évvel a fertőzés után. Azoknál, akik elhízással küzdöttek, a diabétesz kialakulásának esélye a duplájára nőtt a kontrollcsoport eredményéhez képest.

Nature megjegyzi, hogy a vizsgálatot az amerikai veteránokon végezték el, akik többségében fehérbőrű, elhízott vagy magas vérnyomással küzdő férfiak voltak. Emiatt más embercsoportokra nem biztos, hogy a fenti arányok érvényesek. Az eredményt tovább torzíthatja, hogy ha a kontrollcsoportban voltak olyanok, akik annyira enyhe tüneteket produkáltak, hogy soha nem tesztelték le őket, így nem is tudnak arról, hogy átestek a fertőzésen. És az is előfordulhat, hogy a cukorbetegség már kialakulóban volt a fertőzés előtt, de panasszal még nem járt, ezért nem is diagnosztizálták azt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.