Négy hónapja nem jön a táppénz: hiába a munkahelyi baleset, mindig újabb papírok kellenek – Nagy bajba került a hivatal miatt az olaszliszkai család

Négy hónapja nem jön a táppénz: hiába a munkahelyi baleset, mindig újabb papírok kellenek – Nagy bajba került a hivatal miatt az olaszliszkai család

Sharing is caring!

Olaszliszka – Hol késik a segítség? Egyik pillanatról a másikra vált szinte mozgásképtelenné egy közúti baleset miatt Scholcz Tamás (35). A tetterős apuka combcsontjába titánt kellett beépíteni, mindkét karja eltört, egy hetet volt kórházban, október 22-e óta csak várandós felesége segítségével tudta ellátni magát. Fizetést nem kapott, a munkahelyi baleset után a táppénz jelentette volna a megélhetést, az azonban immár a negyedik hónapja nem érkezett meg a számlájára.

Minden tartalékunkat feléltük, a feleségem második gyerekünkkel várandós, itt maradtunk jövedelem nélkül – fakadt ki lapunknak az apuka, aki﷯ még most is csak mankóval tud járni, hónapokig tart a rehabilitációja, ami után talán újra munkát vállalhat.

A távközlési cégnél dolgozó Tamás ﷯motorjával egyik munka﷯helyszínről egy másikra tartott, amikor egy nő elé kanyarodott, és ütköztek.

(Ez is érdekelheti: A szakértő válaszol: mit áll és mit nem a biztosító baleset esetén?)

﷯– A cégem mindenben segített, azonnal elismerték, hogy munkahelyi baleset volt. Egyből az egészségbiztosítóhoz fordultam, aztán csak vártunk, és vártunk – idézte fel a férfi, aki rengeteg pótlást, kiegészítést nyújtott be papíron, postán, mindennek﷯utánajárt, de még mindig semmi.

Januárban aztán jött az újabb hideg zuhany.

– ﷯Azt mondták, kerítsek két szemtanút, a háziorvostól is kell egy jegyzőkönyv. Sőt a balesethez kiérkező mentőtől is visszamenőleg egy jegyzőkönyvet kértek, pedig csaknem három hónappal korábbi﷯ balesetre ki emlékszik már? Az országos szolgálaton keresztül három hétig tartott azt kideríteni, hogy honnan érkezett egyáltalán a mentő, mindez levelek, üzenetek tucatjai után. A rendőrök január 12-én hallgatták ki a vétkes sofőrt, engem tanúként 13-án. Az a jegyzőkönyv is kell. Az idő meg szalad, a számlák pedig﷯ jönnek –﷯érvelt Scholcz.

(A legfrissebb hírek itt)

Talán mostanában célegyenesbe fordultak, megérkezett a mentők jegyzőkönyve, azt még megnézi egy revizor,﷯ egy hét alatt elbírálja, aztán mehet bérszámfejtésre. Az utolsó telefon szerint március elejére﷯ már reménykedhet, jön valami pénz.

– Lassan fél﷯millió forint hátrányban vagyunk, fel﷯éltük a tartalékokat, nem tudom, mikor érjük utol magunkat –﷯foglalta össze kilátástalan helyzetét Tamás, aki a lakásfelújításra félretett pénzt költötte a házipénztárból.

A Blikk elküldte kérdését a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek, de válasza﷯ szerint a pénzbeli ellátásokkal kapcsolatos ügyek, többek között a baleseti táppénz is, a Magyar Államkincstár hatáskörébe tartoznak. Az oda továbbított kérdéseinkre nem jött válasz.

Felháborító, de nem példa nélküli eljárás

Dózsa Csaba egészségügyi finanszírozási szakértőt, az OEP korábbi főigazgató-helyettesét többen is felkeresték már hasonló panasszal. Úgy véli, érthetetlen, hogy ha nem vitatott a tényállás és a jogosultság megállapítható, miért húzódnak ilyen sokáig egyes ügyek.

– Ezeknél az eseteknél pár hét alatt már a bérszámfejtésnél kellene tartani, hiszen itt önhibájukon kívül rettenetes helyzetbe került emberekről van szó – szögezte le a szakember, aki szerint nem nagyon van lehetőség panaszra.

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük