Négyszáznál is több órát állítanak át a windsori kastélyban

Sharing is caring!

Legalább 16 órába telik, amíg a brit uralkodó rezidenciáján, a windsori kastélyban a téli időszámításra való áttérés után ismét beállítják a több mint négyszáz órát.

Fjodor van der Broek – aki az idén vette át a kastélyban a fő órafelelősi tisztséget – mégsem panaszkodik és abban bízik, hogy még több évtizeden keresztül megtarthatja az állást. “Elődöm húsz évig volt itt, az ő elődje pedig harmincig, úgy vélem, ez egy életre szóló munkahely” – magyarázta a BBC-nek.

Amikor éppen nem az órákat állítja be, akkor is van mit csinálnia. Hetente egy napja arra megy el, hogy felhúzza az összes órát – ezeken a napokon legalább 16 ezret lép – a többi idejében pedig javítja az elromlott időmérőket, vagy pedig elvégzi az éppen esedékes nagyjavításokat. Van der Broek szerint a windsori órákat általában 10-15 évenként kell generálozni, ám sokszor előfordul, hogy az általában pontosan járó órák megbolondulnak és elkezdenek sietni, vagy késni. A javításoknál pedig csak a kézimunka jöhet számításba: az órák többsége 2-300 éves, az eltört alkatrészeket egyenként kell újra legyártania Fjodornak.

Az órafelelős azt is elárulta, hogy a közel ezeréves kastélyban van egy különleges időzóna, ahol az órák öt percet sietnek. Ez pedig a konyhai szakasz, és azért mutatnak többet az órák, hogy a személyzet még véletlenül se késsen el az étkek felszolgálásával.

Facebook Comments