Neked is van otthon medence? Ezek a leggyakoribb hibák, amiket mindenki elkövet!

Sharing is caring!

Sok család udvarán található  kisebb-nagyobb medence. Ezeket bizony tisztítani is szükséges, de ehhez néhány dologgal nem árt tisztában lenni.

Alapvető tudnivalók

 

Szűrés és vízforgatás:

A medence tisztán tartásának egyik alapja a mechanika szennyeződésektől való megtisztítás, és nem utolsó sorban a folyamatos áramlás biztosítása, hiszen ennek segítségével tudjuk elkeverni a vegyszereket a vízben. Ennek teljesítése érdekében célszerű vízforgató berendezéseket alkalmazni. Ez az eszköz egy szivattyúból és szűrőből tevődik össze, és a víz felszínén úszó, vagy a vízben lévő szennyeződések kiszűréséért felelős.

A víz kémiai egyensúlyának megtartása:

Medencénk vize csak akkor lesz teljesen tiszta és átlátszó, ha az alkotói kémiai egyensúlyban vannak.

A pH-érték:

Az első, és legfontosabb dolog a víz pH-értéke. A tapasztalatok alapján, a legtöbb problémát a pH-érték okozza. A medencékhez kissé lúgos pH-értéket javasolnak, mert a szemünk pH-értéke 7,5 körül mozog. A 7,2 pH-érték alatti víz csípi az ember szemét, és egyben korrozív is. Tehát az ideális pH-érték 7,2-7,6 között helyezkedik el.

Fertőtlenítés:

A fertőtlenítő szerek olyan vegyszerek, amelyek megölik és semlegesítik a medencében lévő baktériumokat, algákat, gombákat, és vírusokat egyaránt. Ezek a mikroorgazmusok kisméretű élőlények, amelyeket szabad szemmel nem láthatjuk, az eső, a szél, és a medencében fürdő emberek által mindig bekerülnek a vízbe.  Az emberre ugyan ártalmatlanok, de néhányuk fertőzést okozhat, ezért fontos a víz megfelelő fertőtlenítése. Általában a klór vegyületeit használjuk erre a célra.

Szabad klór-tartalom:

Az aktívklór tartalmat is be kell állítani, hogy az elpusztíthassa a vízbe kerülő baktériumokat, algákat. A megfelelő szabad klór-tartalom 1-1,5mg/l.

Sokkoló klórozás:

Az algás, zavaros víz megtisztításához nem elegendő a 1-1,5 mg/l szabad klór-tartalom. Ilyenkor azt célszerű 3-5 mg/l-re felemelni, ezáltal gyorsabban és hatékonyan tisztíthatjuk meg a vizet. A kültéri medencék esetében kéthetente, magas vízhőfok estén ( 26°-felett), pedig hetente ajánlott elvégezni a sokkoló klórozást, mert így megelőzhetjük az algásodást. Ezt az eljárást az esti órákban, a fürdőzés után kell elvégezni. Ameddig a szabad klór-tartalom nem csökken a megfelelő szint alá ( 1-1,5mg/l) ne menjünk a medencébe!

Pelyhesítés:

Az apró, vízben lebegő kolloid szennyeződéseket, mint amilyenek az algák is, a szűrő nem tudja kiszűrni. A víz ezek hatására opálossá, zavarossá válik, de ezt pelyhesítő szerek használatával meg lehet szüntetni, mert ezek az apró részecskéket nagyobb méretű pelyhekben hivatottak összegyűjteni, majd ezek a szűrőn kiválnak.

Vízkezelő vegyszerek:

  • pH-értéket beállító szerek
  • Vízkeménységet szabályozó szerek
  • Fertőtlenítő szerek
  • Pelyhesítő szerek
  • Algaölő szerek
  • Vízelemzők

Ha mindent betartunk, és az utasítások szerint tisztítjuk medencénket, akkor sok éven keresztül, kellemetlenségek nélkül használhatjuk.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük