A halálozási arány az eddigi járványok során 24-88 százalék között ingadozott.

Megjelent az életveszélyes marburgvírus Nyugat-Afrikában – közölte hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Alig két hónappal a legutóbbi ebolajárvány végét követően mutatták ki az erősen fertőző marburgvírust Guineában, a déli Guéckedou prefektúrában egy időközben elhunyt beteg szervezetében.

(A legfrissebb hírek itt)

Az első vizsgálatokat a Pasteur egészségügyi intézet végezte el Szenegál fővárosában, Dakarban. A pácienssel kapcsolatba került személyek után keresést indítottak. A marburgvírus megfékezését ugyanakkor nagyban hátráltatja, hogy az ország párhuzamosan küzd a koronavírus-járvánnyal is.

Meg kell fékezni a marburgvírust, mielőtt messze és távol elterjedne

– jelentette ki Matshidiso Moeti, a WHO Afrikáért felelős igazgatója.

A marburgvírus sokban hasonlít az ebolára, legvalószínűbb terjesztői szintén a denevérek lehetnek. A kór testnedvekkel terjed. A betegség magas lázzal, izomfájdalmakkal, vérhányással és belső vérzésekkel jár. A WHO szerint egyelőre nincsen engedélyeztetett antivirális gyógyszer vagy oltás a marburgvírus ellen.

1967 óta a marburgvírus tizenkét nagyobb kitörését jegyezték fel Afrika déli, illetve keleti részein, de a mostani az első eset, hogy a kontinens nyugati részén is megjelent a kór. A WHO szerint a halálozási arány az eddigi járványok során 24-88 százalék között ingadozott, a vírustörzs és a járványügyi intézkedések függvényében.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.