Nem engedték a vesebeteg apának, hogy kivegye a fiait az óvodából a koronavírus terjedése miatt

Sharing is caring!

Az intézmény szerint az otthonmaradás nem szolgálja a gyerekek érdekét. A PDSZ szerint egyre több szülő kér segítséget hasonló ügyekben.

Egy édesapa, Nyári Attila 32 éve vesebeteg, gyógyszert szed és orvosi kezelésre szorul. Párjával együtt őstermelők, ezért most otthon vannak, és két 5 éves fiukat is szeretnék otthon tartani, nehogy a férfi elkapja a koronavírust. Kétszer is kérelmezték ezt az óvodától, de nem engedték nekik.

Az apa elmondta:

“Vannak egészségügyi jogok, betegjogok, kérem, hogy azt vegyék figyelembe, hogy a szülőnek is joga van az élethez, az egészséghez, és talán a gyereknek is jobb, hogyha egész családban nő fel”.

Az elutasításukat azzal indokolták, hogy az otthonmaradás nem szolgálja a gyerekek érdekét, és a fertőzést máshogy is el lehet kapni, míg az oviban szigorúan veszik a járványügyi szabályokat. Ráadásul a szülőket figyelmeztették, hogy szellőztessenek gyakran és fertőtlenítsenek. Az óvoda vezetőjét az RTL Híradó megkereste, de ő csak hétfőn lesz elérhető.

A PDSZ szerint egyre több szülő kér segítséget hasonló ügyekben. Az ügyvivő szerint az óvoda igazolhatja a mulasztást. “Minden intézménynek kellett készíteni egy helyi járványügyi protokollt, tehát az óvodának olyan lehetősége is volna, hogy a saját házirendjét felülírja ezzel a bizonyos járványügyi protokollal”.

Az Oktatási Hivatal a Híradó megkeresésére csak a krónikus beteg gyerekek lehetőségeiről írt, a krónikus beteg családtagéról nem. A tanulók ilyen esetben igazgatói engedéllyel otthon maradhatnak, de orvosi igazolás szükséges és az esetleges hiányzást igazolt hiányzásnak kell tekinteni.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük