Nem igaz, hogy túl öreg hozzá, idősebbek is elkezdhetik! Ismerkedés az internettel – Alapok

Nem igaz, hogy túl öreg hozzá, idősebbek is elkezdhetik! Ismerkedés az internettel – Alapok

Sharing is caring!

Sok idős ember él egyedül vagy távol a családjától, számukra különösen hasznos lehet az online világának jobb megismerése, az internet adta lehetőségek kihasználása. Az okoseszközök segíthetnek leküzdeni a kapcsolattartás nehézségeit, s a mindennapi életet is egyszerűbbé és biztonságosabbá tehetik. Lássuk, hogyan!

Az internetalapú csevegőalkalmazások egyik legnagyobb előnye, hogy külön előfizetés nélkül biztosítanak kapcsolattartási lehetőséget. Íme néhány a legnépszerűbbek közül:

Facebook, Messenger: a világ legnagyobb közösségi oldalának a legtöbben a tagjai vagyunk, így egyszerű használni a platform üzenetküldő, hang- és videóhívásra egyformán alkalmas rendszerét. Korábban elegendő volt magát a Messenger-alkalmazást letölteni, ez a funkció azonban mára megszűnt.

Skype: Ez a legrégebbi, közel húszéves netes videócset és internetes telefonalkalmazás, de üzenetküldésre is használható.

Nem igaz, hogy túl öreg hozzá, idősebbek is elkezdhetik! Ismerkedés az internettel – AlapokIdősebbek is elkezdhetik /Fotó: Shutterstock

ViberEz a rendszer szintén alkalmas szöveges, valamint hang- és videóhívások bonyolítására. A felhasználói élmény emeléséért egy csomó matrica, hangulatjel közül válogathatunk. Ha úgy gondoljuk, hívás helyett rövid hang- vagy videóüzeneteket is küldhetünk, ezek felvétele pofonegyszerű az alkalmazással.

A neten találhatunk olyan cégeket is, amelyek távsegítségnyújtást is ajánlanak a letöltéshez és a beállításokhoz.

Az egészség is fontos az interneten

Az interneten keresztül számos egészséggel, betegséggel kapcsolatos hasznos információ is könnyen elérhetővé vált mindenki számára. Ha például elveszett valamelyik pirula használati utasítása, a különféle gyógyszerkeresőkön pillanatok alatt kikereshetők a tudnivalók. Orvosi rendelések, ügyeleti számok, gyógyszertári nyitvatartások, de még a laboreredmények magyarázatai is megtalálhatók a neten.

Ma már nem kell a leleteket gyűjtögetni, otthon keresgetni, és a gyógyszerek nevét sem kell feltétlenül észben tartani. Ezeket ugyanis a kezelőorvos mind elérheti az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) segítségével, amelyen keresztül a patikákban az e-receptekhez is hozzájuthatnak a betegek.

(A legfrissebb hírek itt)

A járvány miatt felgyorsult a virtuális ambulanciák, online orvosi rendelések fejlődése. Ma már akár telefonos applikáció (pl. DokiApp) segítségével percek alatt kérhetünk orvosi tanácsot videóhíváson keresztül, de internetes bőrgyógyászati rendelés is van már!

Hasznos és szórakoztató kütyük

Bár az idősebb korosztály tagjainak ijesztőek lehetnek a gyors ütemben fejlődő technikai eszközök, érdemes megbarátkozniuk velük, hisz némelyik használata számukra kiemelt előnyökkel járhat.

Az okosórák például amellett, hogy lehetőséget adnak telefon- vagy videóhívásra, folyamatosan figyelik a vérnyomás- és a pulzusértékeket, ahogyan tulajdonosuk mozgását is. Baj esetén egyetlen gombnyomással kérhető rajtuk segítség.

Hasznos és szórakoztató kütyük /Fotó: Shutterstock

A Bluetooth-nyomkövetőket azokra a tárgyakra lehet például rögzíteni, amelyek gyakran elkeverednek (pl. kulcsok, iratok). Egy mobilalkalmazás letöltését követően a telefon jelzi majd ezek hollétét.

A mozgásérzékelős játékgépek amellett, hogy jó szórakozást és közösségi programokra való lehetőséget nyújtanak, segítenek a test és az agy karbantartásában is, védhet bizonyos neurológiai betegségek kialakulása ellen. És nem, nem ciki használni idősebb korban sem!

Kedvezményes ár

Aki olcsón szeretne nethez jutni, annak érdemes a internetszolgáltatók kínálatában a Digitális Jólét Alapcsomag (DJA) ajánlatokat keresni. Ezek a legkedvezőbb árú előfizetésekhez képest is legalább 15%-os kedvezményt kínálnak azok számára, akik eddig még nem rendelkeztek előfizetéssel. Így adatforgalomtól függően 1000-2000 forintból is kijöhet a havi díj.

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük