Nem mindennapi csoportkép készült a székesfehérvári tűzoltókról

Sharing is caring!

Jól láthatók a főszereplők: a hatalmas tökök.

Ami azt illeti, elég bevállalósak. Persze, ha már begurult két óriási tök az állomáshelyükre, miért is ne örökítenék meg magukat vele? Pláne, hogy a két biotök Róth Dániel tűzoltó zászlós lovasberényi kertjéből került a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság udvarára. A szemre is hatalmas példányokról a mérlegelés során kiderült, hogy egyenként 151 és 136 kilogrammot nyomnak.

A tökök további sorsáról nem más, mint Szabó-Bisztricz Anett, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője nyilatkozott: szeretnek közösen jókat főzni, de a tökök biztosan nem kerülnek a tűzoltók tányérjába. Ugyanis ezek a fajta óriások takarmánynövények. Egyébként szóba került az is, hogy esetleg kifaragják őket, s hatalmas halloweeni világító tökök lesznek.

© Fejér MKI

Az biztos, többen is kedvet kaptak a tűzoltók közül hasonlóan lenyűgöző példányok reménybeli termesztéséhez. A közös fotó után jelentkeztek elvetendő tökmagokért. Ki tudja, lehet, hogy jövőre akár házi bajnokságot is rendezhetnek a tűzoltók, versenybe szállva a tökkirályi címért.

A Székesfehérvárhoz közeli Gárdonyban él egyébként az ötszörös magyar tökkirály, Keszler László. Ő a tökregatta hazai meghonosítója: Kanada, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia után hagyományőrző szándékkal rendezték meg tavaly az I. Velencei-tavi Tökreszállást kivájt belű óriástökökkel. Az emlékezetes rendezvényen éhen sem maradtak versenyzők és nézők, készült például sütőtök krémleves, grillhúsok sütőtökös burgonyapürével, tökös lángos, tökfasírtos hamburger.

Tökös hír még, hogy az idei XVII. Rácalmási Tökfesztivál a koronavírus-járvány miatt a múlt héten ugyan elmaradt, viszont – még – nem törölték az őszi programból a martonvásári Országos Óriástök Mérő Versenyt (október 10.). A nevezők közt, ha minden igaz, ott lesz egy 400 kg feletti óriástök, bizonyos Törpilla is.

Ha netán ez is elmaradna, az ősz azért itt van, és a konyhánkban nagyon is helye van finomabbnál finomabb tökételeknek .

Facebook Comments