A tűzvédelmi feladatok ellátásával megbízott külsős szakembert már nem tudják a tárgyaláson megkérdezni, hogy tapasztalt-e problémákat, és ha igen, miket, mert tavaly elhunyt.

– Nem szólt a tűzjelző berendezés a három évvel ezelőtt leégett Ráday utcai kollégiumban, a tűzvédelmi felelős nem rendelkezett megfelelő képesítéssel, ezért egy külsős céget bíztak meg a feladat elvégzésével. Viszont a családi vállalkozás által felkért szakember tavaly meghalt, így őt már nem lehet kikérdezni arról, hogy milyen hiányosságokat vagy problémákat tapasztalt – összegezte dr. Gál András a Blikknek a héten tartott bírósági tárgyaláson elhangzottakat.

Mint ismert, 2019. január 23-án gyulladt ki a Károli Gáspár Református Egyetem kollégiuma, a tűzben egy férfi, egy 46 éves négygyermekes családapa vesztette életét.

Az ügyvéd megjegyezte, hogy amikor a kollégium megépült, a használatba vételi engedélyhez nem volt kötelező a tűzjelző berendezés megléte, ám azt azóta jogszabály írja elő. – Ennek ellenére nem gondoskodtak a tűzriasztó beszereléséről. Éppen ezért a tárgyaláson a bíró is azt mondta, hogy a matracot felgyújtó fiatalok felelősek épület leégéséhez vezető és egy ember halálát követelő tűzesetért, de olyan dologért nem kaphatnak büntetést, amiért nem csak ők tehetők felelőssé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.