Betett az árstop a hazai kisboltoknak, sokaknak jóval a beszerzési ár alatt kell árulniuk azt a hét terméket, amelyeknek az árát a 2021. október 15-i szinten befagyasztja a kormány február 1-jével. Pécsett az egyik kisbolt az országban példátlan módon arra kéri a vevőit, ne is vásárolják meg náluk az érintett termékeket.

„Tisztelt Vásárlóink! A kormány által meghatározott fogyasztói árak hatalmas terhet rónak vállalkozásunkra. A beszerzési ár magasabb, mint az eladási ár! Tehát arra kényszerít a rendelet, hogy ráfizetéssel értékesítsünk! Kérem Önöket, ennek tudatában ne vásároljanak a diktatúra termékekből! Köszönettel: Kodály Delikátesz” – tette ki pénteken a kisbolt tulajdonosa az üzletére és részletesen ismertette azt is, mennyibe is fáj nekik valójában az árstop.

A kristálycukrot 299 forintért veszik, de 261 forintért kell adniuk, a 214 forintba kerülő lisztet 203 forintért kell adniuk. Az étolajon halvány nyereség mutatkozik, azt 678 forintért veszik és 713 forintért adhatják, de a 2,8%-os tejet 267-ért forintért veszik, egy forint nyereséggel 268-ért adják. Szintén alig van különbség a csirkemellnél, a kilónként 1600 forintért árulható húst 1593-ért veszik.

 

A Blikk telefonon elérte a tulajdonost, aki egyébként nem tart retorziótól a kiírás miatt.

– Amióta kitettem az üzenetet, több boltos is megkeresett az ország különböző területeiről, akik jelezték, nekik sem tetszik a hatósági árszabás. Sőt, olyan is volt, aki jogi segítséget is kérni fog, mert nem akarja hagyni magát – mondta el a Blikknek Keleti Zsolt.

– Nem számítottam rá, hogy ekkora felhajtás lesz a dologból, én elsősorban a saját vevőimet szerettem volna tájékoztatni, hogy lássanak tisztán – tette hozzá a boltos, aki tisztában van azzal, természetesen nem szabhatja meg a vásárlóknak, mit hol vegyenek, vagy három hónapig ne is vásároljanak alapvető élelmiszereket, de szerinte sokan éreznek hasonlóan, akik kimondani ezt nem merik. A vevői egyébként, aki többnyire törzsvásárlók, egyetértenek vele.

Mint a Blikk arról beszámolt, február 1-jével minden üzletnek kötelező lesz tájékoztatni a vásárlókat a hatósági árstopról, ami május 1-jéig tart. Az a bolt, amelyik a megszabott árnál drágábban árul, az 50 ezertől 3 millió forintig terjedő bírságot is kaphat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.