Nem verték nagydobra Káslerék, hogy feloldották a látogatási tilalmat az idősotthonokban

Sharing is caring!

Maszkviselés, lázmérés, távolságtartás és kézfertőtlenítés mellett a látogatónak nyilatkozni kell, hogy nincsenek covidos tünetei, és 14 napon belül nem érintkezett igazolt fertőzöttel, de a találkozás biztonságos helyének kiválasztásában szabad kezet adnak az otthonok vezetőinek.

Müller Cecília és Kásler Miklós titokban feloldotta a bentlakásos szociális intézmények, így az idősotthonok látogatási tilalmát is, de erről nemcsak a közvéleményt felejtették el tájékoztatni, hanem saját sajtójukat is – írta a Népszava.

Tegnap a vírustájékoztatóban még azt lehetett olvasni, hogy „a kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van”, bár

a két vezető már december 8-án aláírta „A szakosított szociális intézményekben élők kapcsolattartására vonatkozó javaslatok” címet viselő ajánláscsomagot.

Ebben külön fejezet foglalkozik a „személyes látogató” fogadásával és az intézmény elhagyásának lehetőségével, ez azt jelenti, hogy vége a teljes ki- és bejárási tilalomnak.

Kapcsolódó
Koronavírus: milyen lesz a karácsony és a szilveszter Európában?
karacsony_maszk_vasarlas.jpg
Olaszországban üresek maradnak a templomok az éjféli misén, Ausztriában kinyitnak a síközpontok, a spanyoloknál nem lesz érvényes a kijárási tilalom szilveszterkor.

Az ajánlás azt mondja, hogy maszkviselés, lázmérés, távolságtartás és kézfertőtlenítés mellett a látogatónak nyilatkozni kell, hogy nincsenek covidos tünetei, és 14 napon belül nem érintkezett igazolt fertőzöttel, de a találkozás biztonságos helyének kiválasztásában szabad kezet ad az otthonok vezetőinek. Az országos tiszti főorvos több ajánlást is tett.

Az intézményben kialakított eljárásrendet a járási hivatalnak is jóvá kell hagyni, tehát a látogatási lehetőség nem egyszerre nyílik meg az ország valamennyi otthonában. Ahol jelenleg fertőzött lakó vagy dolgozó miatt karantén van, csak a zárlat feloldása után kezdődhet meg a családtagok beengedése.

Sok helyen egyelőre csak azt tudják megoldani, hogy a mozogni képes gondozottak felöltözve az intézmény udvarán találkozzanak rokonaikkal. Az ágyhoz kötött bentlakók látogatóit pedig beöltöztetik majd teljes védőfelszerelésbe, amíg ki nem fogynak a védőruhákból

– írja a lap.

A lap kérdezett, vidéki és fővárosi otthonokat is, egy XIII. kerületi otthonban is el tudtak különíteni egy előteret a hátsó bejáratnál, de Karácsonyi Magdolna aljegyző szerint “aki sátrat vagy konténert tenne egy idősotthon udvarára, az még soha nem foglalkozott a szociális szférának ezzel a területével”.

Az országos tiszti főorvos azt is írja, hogy a haldoklók látogatásához hasonló védőfelszerelésben meg kell engedni, hogy egyszerre két vendég bemehessen az ágyban fekvőkhöz. Ahol pedig önálló lakrészben él az idős ember, ott időkorlát sincs, addig beszélgethetnek, ameddig akarnak.

A legtöbb helyen végigtelefonálják a gondozottak családját, hogy beosztást készíthessenek az ünnepek környékére, erre és az ellenőrzésre is külön ember kellene, az esetleges látogatószoba fertőtlenítésére is, ezek lehetetlen feladatot jelentenek az intézményeknek.

Mindenki azt mondta, hogy borzasztó és embertelen volt az elzártság, ideje volt oldani a szigoron, mert a karácsony közeledtével egyre nehezebb volt tartani a lelket az idős lakókban, akik jogfosztottnak, kiszolgáltatottnak érezték magukat, nőtt körükben a depresszió, a bizonytalanság érzése, mert egy telefon, de még egy videókapcsolat sem pótolja, hogy találkozhatnak a gyerekeikkel, unokáikkal

– írta a lap.

A kijárással kapcsolatban Müller Cecília azt javasolja, “72 óránál rövidebb kint tartózkodás után 10 napig különítsék el az intézménybe visszatérő idős embert, ha ennél hosszabb ideig marad távol, akkor két negatív PCR tesztet kell bemutatnia”.

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük