Nemet mondott az orvoskamara a kormány bértábla-javaslatára

Sharing is caring!

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) számára az egészségügyi jogállásról szóló, hétfőn benyújtott törvénytervezet bértáblával kapcsolatos része nem elfogadható – derül ki a kamara vezetőinek Kásler Miklóshoz írott leveléből, amely a MOK honlapján olvasható. A Medicalonline értesülése szerint a szakdolgozói kamara sem támogatja a törvénytervezetet. A Magyar Orvosok Szakszervezete pedig egyenesen úgy véli, hogy a kormány a MOK bértábláját használta fel arra, hogy csapdába csalja az orvostársadalmat.

A MOK elnöksége a rendelkezésre álló rendkívül rövid idő alatt áttanulmányozta a tervezetet, ami, mint írják, a terület újszerűsége és a jogi szöveg bonyolultsága miatt csak részlegesen volt elvégezhető, ezért lehetőséget kérnek egy későbbi, megalapozott korrekcióra. A tervezet bértáblával kapcsolatos részére azonban így is nemet mond az orvoskamara.

Egyetértenek azzal, hogy az alapellátásban dolgozókat nem kell kötelezően a törvény hatálya alá vonni, de ennek a jogszabálynak az elfogadásával párhuzamosan számukra is sürgetően szükségesnek látják a hasonló jövedelem biztosításának az ígéretét.

A kamara elfogadja a másodállás korlátozásának szükségességét, de úgy vélik, ennek feltételeit kormányrendeletben kell rögzíteni, hogy ne az elbíráló egyedi megítélésén alapuljon a döntés. A személyes közreműködés lehetőségének egylépcsős, felkészülési idő nélküli kivezetésétől pedig komoly működési zavart várnak.

A minősítés eredményének alapbércsökkentő hatásával  kapcsolatban kiemelik, Orbán Viktor a MOK bértábláját alapbérként fogadta el, az ettől lefelé való eltérítés ellentétes a megegyezéssel. Álláspontjuk szerint ezért ezt vagy el kell törölni, illetve amennyiben az Emmi ragaszkodik a 40 százalékos eltérítési sávhoz, akkor a MOK által javasolt bértáblát 20 százalékkal meg kell emelni.

A bértáblával kapcsolatban a lefelé való differenciálás a kamara számára elfogadhatatlan – hangsúlyozza a MOK elnöksége, hozzátéve, hogy a bértábla nem kezeli a képesítésbéli különbségeket, amire szorzószámot javasolnak bevezetni.

A kirendelést illetően a részletszabályok kormányrendeletben történő rögzítését szorgalmazzák.

Nem támogatja a MESZK sem

Évtizedes szerzett jogokat venne el a kormány a most a kamarák elé tárt törvénymódosítási javaslattal – állapítja meg a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvénytervezetéről a portál értesülése szerint.
Válaszlevelében a MESZK kategorikusan kijelenti, hogy nem támogatja az előterjesztést, mint írják, félő, hogy az új szabályok bevezetése az orvosi és szakdolgozói humánerőforrás hiány miatt ellehetetlenítik egyes intézmények működését, hiszen a többes jogviszony kérdése jelentősen szigorodik.

Felháborodott a MOSZ

A Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) felháborítónak tartja, hogy az EMMI a kiemelt jelentőségű és sok egészségügyi dolgozó életében sorsfordító jelentőségű törvénytervezet véleményezésére mindössze 4 órát adott az érdekvédelmi szervezeteknek. A szervezet honlapján olvasható reagálásukban széleskörű egyeztetést és konszenzusos alapon történő szabályozást követelnek, a tervezetet jelen formájában elfogadhatatlannak tartják.

A MOSZ szerint a kormány a MOK bértábláját használta fel arra, hogy csapdába csalja az orvostársadalmat.

via napi.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük