Novák Hunor: Szlávik Jánost kirúgnák, ha nem ezt mondaná

Sharing is caring!

Szerinte nem igaz az infektológus állítása, hogy egy pszichiáter is bármilyen beteget el tud látni.

Korábban írtunk róla, hogy Szlávik János lesújtó adatokat közölt a koronavírus-fertőzés miatt lélegeztetőgépre kerültekről. Ebben az interjújában beszélt arról is, hogy szerinte járványhelyzetben normális az, ha teljesen más területeken dolgozó orvosokat COVID-os betegek kezelésére fogják be.

Novák Hunor gyermekorvos szerint Szlávik nem önszántából mondta, hogy bármilyen orvosnak, akár egy pszichiáternek is tudnia kell kezelni bármilyen beteget. Szerinte ugyanis ez egyszerűen nem igaz. Érzékletes példán keresztül kifejette:

„vajon fel merne ülni utasként egy Boeing 737-es repülőgépre úgy, hogy a két izzadó kezű pilóta közül az egyik vitorlázó repülőgéppel szokott repülni, a másik pedig siklóernyős?”

Hozzáteszi: „Nincs kétségem afelől, hogy Szlávik János kiváló szakember és jót akar, és szeretné elkerülni a pánikot. Azt is tudom, hogy az állami egészségügyben dolgozók kevésbé beszélhetnek nyíltan kényes kérdésekben.”

Arról is ír, hogy hiába remek szakember valaki a saját szakterületén, ha „semmit sem ért ahhoz, hogyan kell egy átlagos, nem intenzív osztályon transzfúzióban részesíteni egy idős COVID-os asszonyt; hogyan kell egy inzulinos cukorbeteg férfi vércukrát rendezni, vagy egy tüdőtumoros, COPD-s betegnek hogyan kell szakszerű infúziós kúrát véghezvinni vagy szakszerűen újraéleszteni. Ezek olyan dolgok, amiknél 1-1 aprónak tűnő hiba elég, és a beteg meghal.”

Mint mondja,

„az őszinte beszédre még nagyobb szükség van. És szükség van ésszerűbb átvezénylésekre, járványügyi – stratégiai változtatásokra. […] Nem bízhatunk a Patyomkin-kórházak sokszor nem létező kapacitásaiban, és nem lehet minden felelősséget az államra és szakértőkre tolni, hogy “oldják meg”. Most leginkább az egyén felelősségén van a hangsúly: szigorú maszkviselés, távolságtartás, kézmosás, tömegrendezvények szigorú korlátozása, karantén betartása akkor is, ha nem kaptunk még hivatalos határozatot.”

„Ha ezekre a szabályokra odafigyelnénk, elkerülhetnénk a szigorúbb lezárásokat, a csirkemell és WC-papírháborút. Ha sokan azt hiszik, a kézfertőtlenítőtől rákosak lesznek, a hőmérő károsítja a harmadik szemüket, a maszktól pedig széndioxid-mérgezést kapnak, most ősszel is lesz Black Friday őrület, csak az Auchan húspultjánál” – zárja sorait Novák Hunor.

https://www.facebook.com/drnovakhunor/posts/3257246937706722

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük