Éppen csak megszavazta a magyar országgyűlés a tizedik Alaptörvény-módosítást, Novák Katalin köztársasági elnök még ugyanazon a napon egyetlen tollvonással alá is írta.

Ahogy a Blikk is megírta, kedden hivatalosan is megalakult az ötödik Orbán-kormány, a magyar miniszterelnök nem sokkal utána pedig videón jelentette be, hogy háborús veszélyhelyzet lép életbe kedd éjféltől. Ezt a döntést azonban Novák Katalin aláírásának kellett lehetővé tennie, aki a közösségi oldalán ezt írta:

„Ma aláírtam az Alaptörvény országgyűlés által megszavazott módosítását, amely lehetővé teszi, hogy a szomszédban dúló háború idején gyors kormányzati döntések születhessenek. A módosítás a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet, illetve humanitárius katasztrófa esetére is kiterjeszti a veszélyhelyzet alkalmazásának lehetőségét.”

Orbán Viktor: belevaló kormány kell

Orbán Viktor: belevaló kormány kell

Novák szerint a világjárványra adott magyar válaszok is igazolták, hogy váratlan válsághelyzetben gyors, határozott döntésekre és cselekvésre van szükség. A magyar emberek ugyanis biztonságban szeretnének élni, ezt kell az ország vezetőinek biztosítani. Magyarország első női államfője kiemelte, hogy az Orbán-kormány „a különleges jogrendben lehetőséget kap arra, hogy – kizárólag a veszélyhelyzettel összefüggésben – rendeletekkel hozzon meg sürgős beavatkozást igénylő, fontos döntéseket”.

„Az országgyűlés a veszélyhelyzet idején is folyamatosan működik, és ellátja ellenőrző feladatát. A Kormány minősített felelőssége, hogy a veszélyhelyzet alkalmazásával megfelelően éljen. Magyarország békét akar, ezért személyesen is azért dolgozom, hogy a háború hatásai a lehető legkisebb mértékben érintsék a magyar családok mindennapjait!” – írta bejegyzésében Novák Katalin.

A bejegyzést itt tudja megtekinteni:

Orbán Viktor miniszterelnök veszélyhelyzettel kapcsolatos bejelentését pedig itt:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.