Budapest – Hétköznapi ember nehezen tudja elképzelni micsoda fordulat előtt áll a köztársasági elnöki jelölt, Novák Katalin élete.

A családügyi miniszter karrierje az utóbbi években is gyors tempóban haladt felfelé, ám az eddigi összes változás semmi ahhoz képest, ami jövő tavasszal vár rá, amikor Fidesz jelölése értelmében hivatalosan is beköltözik a Sándor palotába, illetve családjával birtokba veszi a nyilvánosság elől hermetikusan elzárt Béla király úti köztársasági elnöki rezidenciát.

A Blikk összegyűjtötte, milyen változásokkal kell szembenéznie az egyébként a politikusok körében meglehetősen közvetlennek számító, Facebook-oldalán például 104 ezer követővel rendelkező miniszternek. Novák Katalin rendszeresen megoszt a magánéletéről is fotókat, a hóemberépítéstől kezdve a házi szaloncukor készítésen át az edzőtermi pillanatokig. Nem kizárt, hogy már ebben is komoly változás lesz.

Ugyanis ő fogja kinevezni a minisztereket, egyetemi rektorokat, rendőri és katonai tábornokokat, sőt ő tesz javaslatot a miniszterelnök személyére is. A hadsereg főparancsnoki tisztjét is ő fogja betölteni, beszédet kell mondani a katonai testületek előtt, csapatzászlót is adományozhat.

A Béla király úti rezidencia pedig maga a rejtély, hiszen alig szerepel a tudósításokban, évek óta nem készült friss fotó az épületről. Áder János beköltözésekor annyit lehetett tudni, hogy az ötvenes években épült, s eredetileg Andrássy gróf tulajdonában álló épület felújítására 38 millió forintot költöttek.

A kastélyszerű impozáns ingatlan teljes területe több száz négyzetméter, több tucat vendég fogadására alkalmas helyiség is van benne, saját személyzet jár hozzá. A 13 hektáros birtokra csak külön engedéllyel lehet belépni, a terület kiemelt őrzést kap. Novák Katalinnak meg kell szoknia, hogy állandó testőrség lesz mellette, tehát a családi kirándulásokat, hegymászásokat, kocogásokat, vagy konditermi látogatásokat is ennek függvényében kell megszerveznie.

Ez is érdekelheti: Ennyivel mehet nyugdíjba Magyarország első női államfője

– A legelső lépés és az egyik legfontosabb a gondolkodásmód: pártpolitikusból közjogi méltósággá kell átalakulni, hiszen nem egy pártot, hanem a nemzetet kell képviselnie. Ehhez egy mentális átállásra van szükség, ez nyilván nem okoz problémát – fogalmazott lapunknak Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója, aki szerint utána kezdődhet a demokratikus működés ellenőrzése, amikor politikai, vagy alkotmányos vétót emel, ehhez természetesen a Köztársasági Elnöki hivatal jogi szakértői nyújtanak segítséget.

Mindemellett egy elnöki programot is fel kell építenie, ahogy Áder Jánosnak a környezet- és a víz védelme volt, Novák Katalin vélhetően a család fontosságát hangsúlyozó program mentén politizál majd, ez az ő igazi profilja, tette hozzá a szakértő. Úgy vélte, ebbe esetleg belefér majd a politikus közvetlen személyisége, a családi fotók, magánéleti tevékenységek is.

– A személyes kapcsolatokat nyilvánvalóan megviseli majd, hogy védett személyként biztonsági emberek kísérik minden lépését. Külföldi állami vezetőkkel fog találkozni, ehhez a protokoll osztály segít majd felkészülni. Valamilyen szinten el kell sajátítani bizonyos katonai ismereteket is, a hadsereg felépítésével, működésével is tisztában kell lennie, ehhez katonai szárnysegédek nyújtanak segítséget – sorolta Kiszelly.

Nem kizárt, hogy korábbi ruhatárát is meg kell újítania, bár eddig is fiatalosan sportosan öltözködött. A szakértő szerint ki kell alakítani stílusát és egyáltalán nem biztos, hogy valamelyik világhírű divatmárkához ragaszkodik.

– Ismert például, hogy Diana hercegnő annak idején brit divatot népszerűsítette. Elképzelhető, hogy Novák Katalin is például hazai divattervező ruháit fogja hordani. Akár pályázaton írják ki, akár az Állami Divatügynökség segíti, megmutathatja a világnak a magyar kreativitást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.