Nyárra vége is lehet a koronavírus-járványnak

Nyárra várhatóan vége lesz a koronavírus-járványnak, de addig a százezret is elérheti a fertőzöttek száma. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa csütörtökön az M1-en beszélt arról, hogy a koronavírusok nem szeretik a nyarat, a SARS-járvány is akkorra ért véget.
Jelenleg csökken a fertőzöttek száma, ez részben annak köszönhető, hogy az országok nagy erőfeszítéseket tesznek a behurcolás és az esetleges behurcolás utáni fertőzések elkerüléséért – mondta Szlávik doktor. Szerinte egy éven belül hatékony és biztonságos védőoltás állhat rendelkezésre, de már most is vannak olyan, korábban is ismert gyógyszerek, amelyek hatékonynak tűnnek a vírus ellen.
Védőmaszkért állnak sorban vásárlók Hongkongban 2020. január 30-án (fotó: MTI/EPA/Jerome Favre)
A magyarországi influenzaszezonnal kapcsolatban elmondta: a járvány elején sok idős betegedett meg, jelenleg viszont főleg gyerekek kapják el. A gyerekeknél általában gyorsabb lefolyású a betegség, és idén ritkán alakulnak ki szövődmények is. A járvány most tetőzik majd, ezért aki teheti, maradjon otthon, ha lázas, fáj a torka, és izomfájdalma van.
(MTI)

Mi a véleménye a témáról?