Nyíllal ölte meg az elszigetelt amazonasi törzs a tagjait tanulmányozó szakértőt

Sharing is caring!

Általában békésen viselkedtek, de ezúttal már-már háborúsan ellenségesek voltak.

Rieli Franciscato az amazonasi törzsek elismert szakértője volt, a brazil kormány megbízásából épp az északnyugati Rondônia állam területén elszigetelten élő őslakosokat tanulmányozta, amikor őt és a csapatát össztűz alá vették a tanulmányozottak.

Szemtanúk szerint a szakember megpróbált az egyik jármű mögé bújni, de az egyik nyíl eltalálta a mellkasát. A Franciscatót elkísérő rendőrök szerint a férfi kihúzta ugyan a szíve fölé befúródott nyílvesszőt, és megpróbált elfutni a helyszínről, de végül nagyjából 50 méter után élettelenül összeesett.

A törzs tagjai egyébként általában békésen viselkedtek, de a szemtanúk szerint ezúttal már-már háborúsan ellenségesek voltak. Rieli Franciscato korábban arról beszélt, hogy az őslakos törzsek sokszor nem tudják megállapítani, hogy a külső világból barátok vagy ellenségek közelítik-e meg őket. A törzsek vezetői szerint egyre több az incidens az ősi területeiken az illegális bányászokkal, farmerekkel és favágókkal, azóta, hogy Jair Bolsonaro lett az elnök 2019-ben, és az amazonasi régió fejlesztésére tett ígéretet.

A régióban mintegy száz elszigelt törzs él.

Facebook Comments