Legkevesebb öten meghaltak és többen megsebesültek, miután egy férfi nyílvesszőkkel támadt a járókelőkre Norvégiában, írja a BBC.

A rendőrség tájékoztatása szerint az incidens az Oslótól 80 kilométerre délnyugatra fekvő, 28 ezer fős Kongsberg városában történt helyi idő szerint este negyed 7-kor.

https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d750278.4945965594!2d9.067575196620771!3d59.69332658651344!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x4640d07bd9697749%3A0xc4c8157f25a726fb!2sKongsberg%2C%20Norv%C3%A9gia!5e0!3m2!1shu!2shu!4v1634153909483!5m2!1shu!2shu

A rendelkezésre álló adatok arra utalnak, hogy a gyanúsított egyedül hajthatta végre a támadást. Øyvind Aas helyi rendőrkapitány azt nyilatkozta, egyelőre túl korai lenne kijelenteni, hogy terrortámadásról van szó.

Egy 37 éves dán férfi az elkövető, írja a BBC.

Aas újságírói kérdésre válaszolva elmondta, Oslóból is a városba irányítottak rendőröket és bombakereső csapatokat. Rengeteg szemtanút kell kihallgatniuk.

A norvég lapok szerint az elkövető először egy Coop Extrából lőtt az emberekre válogatás nélkül, majd a város több pontján is folytatta a vérengzést, mielőtt elfogták, de ezek az információk zavarosak. A letartóztatott férfit mostanáig nem hallgatták ki.

HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB / AFP

Harald Kristiansen, a Coop szóvivője a norvég állami sajtóval azt közölte, egyik üzletükben súlyos incidens történt, ugyanakkor nem bocsátkozott részletekbe. Azt elmondta, hogy a cég munkavállalói közül senki nem sérült meg.

Az áldozatok számáról egyelőre nem tudni pontos információt, de a helyi sajtó késő este öt halottról írt hivatalos forrásokra hivatkozva. A sérülteket a közeli kórházakba szállították, a lakosokat pedig felszólították, hogy ne mozduljanak ki otthonról.

A támadó nem adta meg magát egyből, összetűzésbe került a rendőrökkel. Állítólag egy civil ruhás rendőrt hátba is lőtt, de Aas ezt nem erősítette meg.

HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB / AFP

A helyszínre rengeteg jármű érkezett, helikopterek is köröztek a levegőben.

Kari Anne Sand, Kongsberg polgármestere a VG című lapnak azt mondta, a támadás tragédia minden érintett számára.

Nincsenek szavaim. Krízisközpontot állítottunk fel egy helyi hotelben. Minden tőlünk telhetőt megteszünk

– mondta.

Monica Maeland norvég igazságügyi minisztert tájékoztatták az eseményekről és folyamatosan figyeli a fejleményeket.

A rendőrség későn este azt a tájékoztatást adta ki, hogy országszerte minden rendőrt felfegyvereznek. Ez egy óvintézkedés a rendkívüli helyzetben. Norvégiában egyébként normál helyzetben nem hordanak maguknál éles lőfegyvert az egyenruhások, de szükség esetén van hozzáférésük azokhoz. Ezzel együtt nem feltételezik, hogy országos szintű lenne a fenyegetettség.

Erna Solberg ügyvivő norvég miniszterelnök szörnyűnek nevezte a kongsbergi támadásokat, hozzátéve, hogy az erőszak sokkolta az egész nemzetet.

OLE BERG-RUSTEN / NTB / AFP

Az elkövető borzalmas cselekményt hajtott végre. Drámai a helyzet, ami súlyosan érintette Kongsberg közösségét és egy olyan esemény, ami mindannyiunkat megráz. Sok mindent nem tudunk még ezekben a pillanatokban, ezért korai lenne az incidens indítékáról bármit is kijelenteni. Ezzel együtt a rendőrség vizsgálja, hogy terrorcselekmény történt-e. Kegyetlen tettnek voltunk szemtanúi ma este Kongsbergbem, és megértem, hogy sokan félnek

– mondta a támadást követő sajtótájékoztatóján. Megjegyezte, hogy a rendőrség kontroll alatt tartja a kialakult helyzetet és minden szükséges erőforrás a rendelkezésükre áll.

A támadás éppen egy választást követően érte Norvégiát. Solberg tegnap mondott le a szavazás eredményeként miniszterelnöki posztjáról, de utódja, Jonas Gahr Store csak a hét második felében lép hivatalba.KAPCSOLÓDÓ

Nyolc év után új miniszterelnöke lesz Norvégiának, a balközép nyerte a választásokatJó és állhatatos miniszterelnöke volt Norvégiának – mondta a megválasztott milliárdos Erna Solbergről.

A skandináv ország második világháború utáni történetének legsúlyosabb merényletét közel tíz éve követték el. A szélsőjobboldali nézeteket valló Anders Behring Breivik 2011. július 22-én pokolgépet robbantott Oslo kormányzati negyedében, majd a közeli Utoya szigetén a kormányzó párt ifjúsági szekciójának táborában kezdett féktelen lövöldözésbe. Az akkori támadásban hetvenheten vesztették életüket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük