Nyitva maradhatnak a szórakozóhelyek, egyelőre nem lesznek újabb szigorítások

Sharing is caring!

Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta, nem engedhetik meg, hogy a koronavírus tönkretegye a mindennapi életet, és veszélyeztesse a munkahelyeket és a közoktatást.

A járványügyi intézkedésekről és a gazdasági helyzetről is tájékoztatott Gulyás Gergely a péntek délelőtti kormányinfón.

Kijelentette, hogy a koronavírus-járvány második hulláma elérte Magyarországot is. Kiemelte, hogy az első hullámban sikeres volt a védekezés, és most is ez a kormány célja, de úgy, hogy közben az ország működőképes maradjon. Erről beszélt egyébként Orbán Viktor miniszterelnök is péntek reggel.

“Nem engedhetjük meg, hogy a vírus tönkretegye a mindennapok normális életét, veszélyeztesse a munkahelyeket és a közoktatást. Úgy kell az országnak működni, hogy közben mindent tegyünk meg annak érdekében, hogy az emberi élet és egészség védett legyen”

– mondta.

Gulyás szerint nem az a legfontosabb mutató, hogy hányan betegszenek meg, hanem az emberi élet védelme, e tekintetben pedig Magyarország továbbra is jól áll. Mint mondta, a halálozások száma érdemben nem nőtt az elmúlt időszakban, köszönhetően annak, hogy a második hullámban eddig többnyire a fiatalabb korosztály érintett.

A kormány szerint még mindig a vírus külföldről való behurcolása jelenti a legnagyobb veszélyt, ezért is vezettek be szigorú határellenőrzést (szerinte még időben, amikor alacsonyabb volt a napi új fertőzöttek száma), amit továbbra is fenntartanak. Azt elismerte, hogy már belföldön terjed a fertőzés, de szerinte a külföldről érkezők adták át a vírust azoknak, akik aztán belföldön fertőztek tovább.

Felhívta még a figyelmet a már sokat ismételt óvintézkedésekre, a szociális védőtávolság és a kötelező maszkviselés fontosságára, amiket mindenkinek be kell tartani. Kérdésre válaszolva azt mondta,

a nemzeti konzultáció eredményeinek ismeretében döntenek arról, hogy szükséges-e ismét bevezetni az idősek vásárlási idősávját.

Azt is elmondta, hogy az egészségügy fel van készülve a második hullámra, a kormány pedig biztosítja a védekezéshez szükséges eszközöket. Gulyás szerint van elég kórházi ágy, lélegeztetőgép, maszk és egyéb védekezési eszköz, ezek utánpótlása is biztosított. A miniszter azt is közölte, hogy

10 ezer milliárd forint áll rendelkezésre a védekezéshez.

A koronavírus-tesztek kapcsán érkezett kérdésre azt felelte, olyan árat kell meghatározni, amely fedezi a tesztanyag beszerzését, de nem hoz háromszoros, négyszeres nyereséget. Ahogy Orbán Viktor is mondta,

hatósági áras lesz a teszt, de a pontos árról még nem döntött a kormány, csak annyi biztos, hogy 30 ezer forint alatt lesz.

Szintén kérdésre válaszolva a fővárosi fenntartású Kamaraerdei úti idősotthonnal kapcsolatban azt mondta:

“Azt reméljük, hogy nem lesz egy újabb Pesti úti tragédia.”

A miniszter hozzátette, hogy a fővárosi önkormányzatnak, mint fenntartónak kötelessége mindent megtenni a védekezés érdekében, és ha ehhez segítséget kérnek, a kormány megadja azt. Ha viszont az intézmény gócponttá válna, a kormány alkalmazhatja azokat az intézkedéseket, amelyeket tavasszal a Pesti úti idősotthonban elterjedt fertőzés miatt elrendelt.

A gazdasági helyzettel kapcsolatban azt mondta, “jó hírekről tudunk beszámolni”.

Júniusban a munkanélküliségi ráta 4,7 százalék volt, ami 2 százalékponttal kevesebb, mint az uniós átlag. Azt is közölte, hogy a gazdaság 6,1 százalékkal esett vissza 2020 első félévében, elemzők szerint pedig a recesszió 3 százaléknál nagyobb lesz.

Mint mondta, a cél most is az, hogy a magyar gazdaság ne álljon le, a munkahelyek ne kerüljenek veszélybe. A kormány arra biztatja a munkáltatókat, hogy kerüljék el a termelés leállítását. A miniszter azt is közölte, hogy hamarosan már többet tud mondani arról a gazdasági mentőcsomagról, amely egyelőre még kidolgozás alatt áll.

Gulyás kérdésre válaszolva az őszi érettségiről azt mondta, az oktatási államtitkárság fog iránymutatást adni azzal kapcsolatban, hogy biztonságosan meg lehessen tartani a vizsgákat. Az érettségizők pedig továbbra is kérhetnek halasztást a járványügyi helyzetre hivatkozva.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemről is kérdezték a minisztert, aki azt mondta, a kormány csak nézője a történéseknek, hiszen az intézmény már nem állami fenntartású, ezért nincs is teendőjük. Azt Gulyás és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is elmondta, hogy azt tartanák jónak, ha a kuratórium és a tiltakozó diákok között el tudna kezdődni egy párbeszéd, amely eredményes is lesz. Gulyás erről szólva azt mondta, a kormány nem fog ebbe beleavatkozni, mert nincs arra eszköze, hogy bárkit erőszakkal tárgyalóasztalhoz kényszerítsen.

Azt is hozzátette, hogy

szerinte “soha nem volt ilyen szabad az SZFE”.

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük